υγεια

Covid toe: Αλήθεια ή μύθος το ασυνήθιστο σύμπτωμα του κοροναϊού στα δάχτυλα;

Covid toe: Αλήθεια ή μύθος το ασυνήθιστο σύμπτωμα του κοροναϊού στα δάχτυλα;  | in.gr

 

 

Παραμένει ασαφές αν οι δερματικές αλλοιώσεις που αναφέρουν ορισμένοι ασθενείς οφείλονται πράγματι στην Covid-19.

 

Κορωνοϊός: Τι είναι το covid toe που εμφανίζουν κάποιοι ασθενείς -Αγνωστο  σύμπτωμα στα δάχτυλα [βίντεο] - iefimerida.gr

 

Από την αρχή της πανδημίας έχουν αναφερθεί πολυάριθμα περιστατικά ασθενών της Covid-19 που εμφάνισαν επώδυνες βλάβες σαν χιονίστρες στα δάχτυλα των ποδιών, ή σπανιότερα των χεριών. Όμως μια νέα μελέτη δείχνει ότι η παράξενη πάθηση μπορεί τελικά να μην σχετίζεται με τον κοροναϊό αλλά με τις πανδημικές συνήθειες.

Οι ασθενείς παρουσιάζουν αλλοιώσεις που μοιάζουν με χιονίστρες, ή χείμετλα σύμφωνα με την ιατρική ορολογία, τα οποία εμφανίζονται σε ευαίσθητα άτομα όταν εκτίθενται στο κρύο. Προκαλούνται από διαρροή αίματος στους γύρω ιστούς, και είναι διαφορετική πάθηση από τα πολύ σοβαρότερα κρυοπαγήματα.

Όπως συμβαίνει με τις χιονίστρες, το δέρμα των ασθενών με το λεγόμενο «δάχτυλο Covid» μπορεί να είναι κόκκινο ή μελανιασμένο και σε ορισμένες περιπτώσεις να εμφανίζει φουσκάλες που προκαλούν πόνο, κάψιμο ή φαγούρα.

Το περίεργο σύμπτωμα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες και έχει αναφερθεί ακόμα και σε άτομα που δεν εκδήλωναν άλλα συμπτώματα Covid-19.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο British Medical Journal, το «δάχτυλο Covid» οφείλεται στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σχετίζεται με την ιντερφερόνη-1, μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος που συμμετέχει στην άμυνα έναντι ιών, καθώς και στην παραγωγή αυτοαντισωμάτων που επιτίθενται στους υγιείς ιστούς.

Στο φαινόμενο εμπλέκονται επίσης τα ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν εσωτερικά τα αιμοφόρα αγγεία, αναφέρουν οι ερευνητές, οι οποίοι συνέκριναν 50 ασθενείς με Covid-19 με 13 περιστατικά χείμελων που είχαν καταγραφεί πριν από την πανδημία.

Νέα εξήγηση στο τραπέζι

Διαφορετική εικόνα δίνει μια νέα, επίσης μικρή μελέτη στο PNAS που εξετάζει 23 ασθενείς που διαγνώστηκαν με «δάχτυλο Covid» στη διάρκεια του πρώτου πανδημικού κύματος ΗΠΑ. Η λοίμωξη από SARS-CoV-2 είχε επιβεβαιωθεί μόνο σε δύο εθελοντές.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε PCR και ανοσοϊστολογικές εξετάσεις, καθώς και σε μετρήσεις των Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που αναγνωρίζουν τον κοροναϊό.

Λιγότερο το ένα δέκατο των ασθενών παρουσίασε ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης Covid-19, αναλογία συγκρίσιμη με τον επιπολασμό του κοροναϊού στον γενικό πληθυσμό εκείνη την περίοδο.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σχέση της δερματικής πάθησης δεν επιβεβαιώνεται, αν και οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι το δείγμα τωβν εθελοντών ήταν μικρό.

Η εξήγηση που προτείνουν είναι ότι οι χιονίστρες οφείλονται σε αλλαγές της συμπεριφοράς στη διάρκεια της πανδημίας –οι ασθενείς ίσως δεν φορούσαν κάλτσες και παπούτσια στη διάρκεια της καραντίνας, λένε.

Ασφαλή συμπεράσματα όμως μπορούν να προκύψουν μόνο από μεγαλύτερες μελέτες.

 

Ο κορονοϊός προκαλεί δερματικά συμπτώματα - Τι είναι τα «δάχτυλα COVID-19»

 

 

πηγη

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Χωρίς εσώρουχο εμφανίστηκε η Αγγελική Ηλιάδη – Πάρτι στο Twitter

Next post

Μπότοξ: Ετσι θα το κάνετε με φυσικό τρόπο στο σπίτι – Οι βασικές κινήσεις