αρχικη σελιδα

CDC: Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

 

CDC: Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες article cover image

 

 

Εκτιμήσεις για το πότε θα πάψουμε να φοράμε μάσκες, κάνουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (Center for Disease Control and Prevention, CDC).

Περιλαμβάνονται σε πρόσφατη δημοσίευσή τους, για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, επισημαίνοντας πως η αποφυγή της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων και η προαιρετική χρήση μάσκας, έχουν  δημιουργήσει σύγχυση στον πληθυσμό.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠάνος ΜαλανδράκηςΓιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) απαντούν στα ερωτήματα που έχουν δημιουργήσει οι νέες συστάσεις του CDC.

Όπως αναφέρουν, το CDC  δεν αίρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά τροποποιεί τις συστάσεις για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, και έχουν επιβεβαιωμένη υψηλή απάντηση στο εμβόλιο.

Θεωρητικά, όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάσει το 80% επιτυγχάνοντας τη συλλογική ανοσία θα μπορούσε κανείς να σταματήσει να φοράει μάσκα.

 

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – λόγω του συνωστισμού – το CDC συνεχίζει να προτείνει τη χρήση μάσκας. Ένας πληθυσμός που πρέπει να συνεχίζει να προφυλάσσεται είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, όπως ασθενείς με HIV και μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων.

Ένα 3% του αμερικανικού πληθυσμού θεωρείται από τον προσωπικό του ιατρό ανοσοκατεσταλμένο, περιλαμβάνοντας ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, ή όσους λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή.

Σε αυτούς τους ασθενείς φαίνεται ότι τα εμβόλια προσφέρουν σχετική κάλυψη λειτουργούν, αλλά το αν θα χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης ειδικότερα σε αυτούς τους πληθυσμούς είναι ακόμη άγνωστο.

Εξωτερικοί χώροι

Στους εξωτερικούς χώρους, η χρήση της μάσκας θα μπορεί σταδιακά να αποφευχθεί εκτός από περιπτώσεις στενής επαφής μεταξύ των ατόμων, όπως σε ορισμένα αθλήματα.

Πολλοί άνθρωποι, ειδικά όσοι έχουν συννοσηρότητες ή κάποια μορφή ανοσοανεπάρκειας, μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν να φορούν μάσκα ως μέσο πρόληψης.

Όσον αφορά την προστασία των μικρών παιδιών κάτω των δύο ετών, οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν μας ότι ακόμα και αν νοσήσουν τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά επειδή ειδικά τα νεογνά είναι ευπαθή, οι ενήλικες πρέπει να συνεχίζουν να φορούν μάσκα γύρω τους.

 

πηγη

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Καρπούζι για την καρδιά, τη δίαιτα, τον καρκίνο αλλά και τη λίμπιντο

Next post

Δίαιτα 5 ημερών (Ενδεικτικό Διαιτολόγιο)