Εποχιακές συνταγές

Cascara: το υποκατάστατο καφέ χωρίς… καφέ!

 

 

 

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως και είναι φυσικό που βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο νέων food trends αλλά και υποκατάστατων. Ένα υποκατάστατο καφέ που δεν είναι πολύ ευρέως γνωστό είναι το cascara ή coffee cherry tea. Είναι κάτι ανάμεσα σε τσάι και καφέ, με μικρή ποσότητα καφεΐνης και καταναλώνεται είτε κρύο είτε ζεστό.

Τι είναι ο cascara coffee;
Το καφεόδεντρο ή καφέα αποτελεί ένας αειθαλής αλλά και κορμώδης θάμνος που μοιάζει πολύ με την κερασιά. Οι καρποί του θάμνου αναπτύσσονται κατά μήκος των κλαδιών και χρειάζονται σχεδόν ένα χρόνο μέχρι να ωριμάσουν, οπότε και παίρνουν ένα κόκκινο χρώμα. Ο γνωστός μας κόκκος του καφέ είναι το εσωτερικό των καρπών, ο πυρήνας τους δηλαδή που συνήθως χωρίζεται σε δυο μέρη.
Ο καφές cascara είναι ένα ρόφημα που προκύπτει από το αποξηραμένο κέλυφος των κόκκων καφέ και καταναλώνεται κυρίως στις χώρες όπου παράγεται ο καφές, όπως η Βολιβία, η Υεμένη και η Αιθιοπία. Έχει αρχίσει ωστόσο να κυκλοφορεί και σε άλλες χώρες, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σε επιλεγμένα καταστήματα και μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.
Οι παραγωγοί μαζεύουν τα κελύφη, έπειτα από την αφαίρεση των κόκκων και τα αποξηραίνουν. Η διαδικασία αυτή, μέχρι να μπορεί να καταναλωθεί σε ρόφημα το κέλυφος, παίρνει κάποιους μήνες. Τότε έχει ένα καφε-κόκκινο χρώμα.

Τσάι ή καφές;
Σε ποια κατηγορία συγκαταλέγεται το ρόφημα; Θα λέγαμε ότι μοιάζει περισσότερο με ένα φρουτώδες αφέψημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της γεύσης, το ρόφημα είναι πιο κοντά στη γεύση του καφέ, όπως κόβεται από το δέντρο, προτού υποστεί την επεξεργασία. Οπότε δεν θυμίζει και πολύ καφέ, όπως τον γνωρίζουμε.

Πόση καφεΐνη περιέχει το συγκεκριμένο ρόφημα;
Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη, ένα φλιτζάνι κασκάρα, περιέχει περίπου το 1/5 σε καφεΐνη από ό,τι ένα φλιτζάνι καφέ! Επομένως, μπορείτε να το καταναλώνετε σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με τον καφέ.

Ποια είναι τα οφέλη της στον οργανισμό μας;
Το ρόφημα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και κυρίως πολυφαινόλες. Η μακρόχρονη κατανάλωσή του μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Παράλληλα, έχει ωραία γεύση ενώ δίνει ενέργεια όπως και ο καφές, προάγοντας παράλληλα την υγεία μας και χωρίς να μας «βαραίνει» με μεγάλες ποσότητες καφεΐνης.

Πώς φτιάχνεται ο cascara coffee;
Ανάλογα με το πώς θέλετε να τον καταναλώσετε, κρύο ή ζεστό, θα χρειαστεί και άλλη διαδικασία παρασκευής. Ως ζεστό ρόφημα, φτιάχνεται με δυο τρόπους. Ως σκεύη πρέπει να έχετε είτε ένα φίλτρο πολλαπλών χρήσεων για τσάι είτε μια ατομική καφετιέρα φίλτρου. Βάζουμε 3 κουταλιές αποξηραμένη κασκάρα στο φίλτρο ή στην ατομική καφετιέρα, προσθέτουμε ζεστό νερό και περιμένουμε τουλάχιστον 5 λεπτά για να γίνει.
Αν θέλετε κρύο ρόφημα, θα χρειαστείτε χρόνο και υπομονή αφού η διαδικασία παρασκευής θυμίζει τον cold brew. Αντί για 3 κουταλιές, θέλουμε 5. Κάνουμε ακριβώς τα ίδια βήματα με παραπάνω. Αλλά αντί να περιμένουμε 5 λεπτά, πρέπει να το αφήσουμε όλη τη νύχτα, μέχρι να το σουρώσουμε ή να κατεβάσουμε το φίλτρο της ατομικής καφετιέρας. Αφού το σουρώσουμε, το ρίχνουμε σε ένα μπουκάλι ή ένα μεγάλο ποτήρι και το αφήνουμε στο ψυγείο για κάποιες ώρες. Προτού το καταναλώσουμε, προσθέτουμε όσα παγάκια θέλουμε.

Πού βρίσκουμε Cascara coffee;
Επειδή το ρόφημα δεν είναι ευρέως γνωστό, δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα cascara. Μια σίγουρη πηγή είναι το amazon. Από εκεί και πέρα, εδώ στην Ελλάδα cascara πουλάνε τα Coffee Island ενώ μπορείτε να τον βρείτε και να τον δοκιμάσετε και σε κάποια καφέ. Ένα από αυτά είναι το ομώνυμο καφέ Cascara στα Μελίσσια.

Προσοχή: μην το μπερδέψετε με το βότανο Cascara sagrada που κυκλοφορεί στα συμπληρώματα διατροφής στα φαρμακεία και αποτελεί φυσικό καθαρτικό κατά της δυσκοιλιότητας.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Cascara: ένα αφέψημα από καφέ; | coffeemag.gr

https://www.olivemagazine.gr/

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Μέτρα αλά... Μύκονος: Περιορισμοί στη νυχτερινή κυκλοφορία, 24ωρη απαγόρευση μουσικής σε Ζάκυνθο και Χανιά

Next post

«Body Worlds»: Η έκθεση - φαινόμενο με τα αληθινά σώματα έρχεται στην Αθήνα (προσοχη σκληρες εικονες)