Γλυκα

Τσουρέκια χωρίς ζύμωμα

Πανέυκολα τσουρέκια με σίγουρη επιτυχία!! Απλά χρειάζονται λίγη υπομονή στο φούσκωμα αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1100 γρ αλέυρι σκληρό για τσουρέκια (εγώ βάζω το μπλέ που έχει πάνω του το νούμερο 1),μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε και άλλο αλεύρι δεν χρειάζεται και θα σας γίνουν βαριά!!
  • 4 αυγά
  • 200 γρ βούτυρο καλό αγελαδινό (όχι βιτάμ!!)
  • 400 γρ γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 2 φακελάκια μαγιά ξερή
  • 350 γρ ζάχαρη
  • 1/4 κγ μαστίχα τριμμένη
  • 1/2 κγ κακουλέ τριμμένο
  • 1 κσ μαχλέπι τριμμένο
  • 1/2 κγ αλάτι
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα πορτοκαλιού αν θέλουμε
 
Για την επικάλυψη
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κσ νερό
  • 1 βανίλια

Πώς το κάνουμε:

Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 3 αν έχουμε κουζίνα μέχρι το 9 ή στο 1 αν έχουμε μέχρι το 3), ώστε να λιώσει το βούτυρο. Προσέχουμε να μην κάψει αλλά και να μην είναι κρύο το θέλουμε χλιαρό! Την ώρα που περιμένουμε το βούτυρο να λιώσει σε άλλο μπόλ έχουμε βάλει το αλεύρι και αφού προσθέσουμε το αλάτι ανακατεύουμε. Μόλις λιώσει το βούτυρο το αδειάζουμε στο μπόλ που θα φουσκώσουμε τα τσουρέκια μας,προσθέτουμε τα αρωματικά, το λάδι, τη ζάχαρη, τα αυγά και την μαγιά και ανακατεύουμε λίγο να ενωθούν τα υλικά με έναν αυγογδάρτη (σύρμα), στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να μην μπορούμε άλλο με το σύρμα και τότε παίρνουμε μια μαρίζ και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να μας τελειώσει το αλεύρι και να μην το βλέπουμε άλλο στο μείγμα μας και τελειώσαμε το ΄΄ζύμωμα΄΄!!! Τώρα τυλίγουμε καλά το μπόλ με μία μεμβράνη αφού πρώτα αλείψουμε με λίγο ηλιέλαιο το ζυμάρι μας απο πάνω για να μην κολλήσει όταν φουσκώσει στην μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο που τον έχουμε ζεστάνει στους 50 βαθμούς και τον έχουμε σβήσει. Αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες και έπειτα το ξεφουσκώνουμε καλά με την μαρίζ, το αλείφουμε πάλι λαδάκι, ξανατυλίγουμε καλά με την μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Ναι.ναι καλά διαβάσατε στο ψυγείο!!! Την άλλη μέρα το πρωί το ζυμάρι μας θα είναι πάλι φουσκωμένο μέχρι πάνω, θα το ξεφουσκώσουμε και με αλευρωμένα χέρια θα πλάσουμε τα τσουρεκάκια μας όπως μας αρέσει και θα τα βάλουμε σε λαμαρίνες που έχουμε στρώσει λαδόκολλα,έπειτα θα τα αλείψουμε με το αυγό και θα τα αφήσουμε σε ζεστό φούρνο ( 50 και σβήσιμο)να φουσκώσουν για 2 ώρες περίπου. Ψήνουμε στους 150-160 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσουν!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε τη συνταγή περίπου 6-7 το απόγευμα έτσι ώστε να έχετε χρόνο για το πρώτο φούσκωμα και για να μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο.
Τα ψήνω σε χαμηλή θερμοκρασία έτσι ώστε να ψηθούν καλά μέσα και να μην μου καούν απο έξω. Η συνταγή είναι πραγματικά ….αποκάλυψη!!!
Την βρήκα στο site Ζουζουνομαγειρέματα που και εκείνη με την σειρά της είχε πάρει απο το site elpidaslittlecorner και με κάποιες ψιλοαλλαγές που έκανα έγινε η αγαπημένη μας!! Οπου τα έχω κεράσει έχουν ξετρελαθεί όλοι και μου ζητάνε την συνταγή οπότε είπα να την μοιραστώ και με εσάς μιάς και τέτοιες συνταγές επιβάλλεται να διαδίδονται!!
sintagespareas
loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Καθε χαρακτηρας προκαλει διαφορετικες ασθενειες.........εσυ τι χαρακτηρα,εχεις???

Next post

Στεφάνι κανέλας με μήλα για τη γιορτή της μητέρας