διατροφηδιαφοραυγεια

Γιατί δεν κάνει να μαγειρεύουμε και να πίνουμε ζεστό νερό βρύσης;

Είναι πολύ πιθανό κάποιος άτομο από το περιβάλλον σας να σας έχει συμβουλέψει… να μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό από τη βρύση τους σπιτιού σας είτε για μαγείρεμα είτε για πόση, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία σας. Κατά πόσο, όμως, αυτό ισχύει;…

Όπως διαβάζουμε στο onmed.gr, σύμφωνα με τους επιστήμονες αλλά και την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) των ΗΠΑ το ζεστό νερό διαλύει τις μολυσματικές ουσίες πιο γρήγορα απ’ ότι το κρύο νερό και το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη σπίτια με σωληνώσεις από μόλυβδο – ο οποίος μπορεί να διαρρεύσει στο νερό- δημιουργεί έναν ολέθριο συνδυασμό για την υγεία μας.


Ακόμη όμως και σε νεότερες κατασκευές, μπορεί να υπάρχουν σωληνώσεις με περιεκτικότητα σε μόλυβδο έως 8%. Φυσικά, ο μόλυβδος σπανίως ανευρίσκεται στις πηγές του νερού, αλλά μπορεί να εισβάλλει στο πόσιμο νερό μέσω των διαβρωμένων υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Οι γιατροί προειδοποιούν ακόμα ότι εάν καταναλωθεί, ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, ιδίως στα μικρά παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό πως σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 στην «Επιθεώρηση Περιβαλλοντικής Υγείας» έδειξε πως το πόσιμο νερό βρύσης αντιπροσωπεύει το 14% έως 20% της συνολικής εκθέσεώς μας σε μόλυβδο.

Τι θα πρέπει να κάνουμε

Προκειμένου να περιορίσουμε τον κίνδυνο να καταναλώσουμε μόλυβδο στο ελάχιστο, η ΕΡΑ συνιστά να χρησιμοποιούμε αυστηρά κρύο νερό για την παρασκευή του φαγητού ή του παιδικού γάλακτος και βεβαίως να πίνουμε μόνο κρύο νερό από τη βρύση.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το βράσιμο του νερού δεν αφαιρεί τον μόλυβδο, αλλά αντιθέτως μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωσή του.

πηγή :onmed.gr

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Δείτε πώς δημιουργήθηκε η Σαντορίνη από 4 ηφαίστεια σε ένα μοναδικό βίντεο 6 λεπτών! (βίντεο)

Next post

Ξηρές και σκασμένες φτέρνες; Σας έχουμε τις τέλειες συνταγές για να γίνουν σα… μωρού!!!