Κοσμος

Καστελόριζο: Διαβάστε την ιστορία του ψαρά που έγινε κροίσος

Καστελόριζο: Διαβάστε την ιστορία του ψαρά που έγινε κροίσος | Be2news

Όταν πριν από χρόνια έπιανε δουλειά ως ψαράς αστακών κανείς δεν φανταζόταν που θα έφτανε οικονομικά με το πέρασμα του χρόνου…Η οικογένεια Καϊλή είναι γνωστή σε όλη την Αυστραλία και το όνομα της πλέον είναι συνώνυμο με τον θησαυρό τους βυθού, τα μαργαριτάρια. Ωστόσο έχει μακρά ναυτική πορεία που εντοπίζεται πολλά χρόνια πίσω στο ακριτικό Καστελόριζο.

O καπετάν Μιχάλης Καϊλής ζούσε ψαρεύοντας και πουλώντας τα ψάρια του. Πολλά χρόνια μετά, ο συνονόματος εγγονός του καπετάνιου, ο Μιχάλης – Γιώργος Καϊλής, ταξίδεψε στην άλλη άκρη της γης κι έφτασε στην Αυστραλία για να συνεχίσει από εκεί τη ναυτική παράδοση της οικογένειας.

Ο νεαρός Michael, όπως τον φώναζαν εκεί, ξεκίνησε από χαμηλά, πιάνοντας δουλειά ως ψαράς αστακών στο Legde Point. Με τα έσοδα από την πώληση του αυτοκινήτου της γυναίκας του, ο Michael τελικά άνοιξε μια επιχείρηση εμπορίας και πώλησης αστακών στη Dongara της Δυτικής Αυστραλίας και κάπως έτσι μπήκε το πρώτο λιθαράκι του Ομίλου MG Kailis.

 

Καστελόριζο: Το άκρο της Ευρώπης | Άγνωστη Ελλάδα

Κι ενώ η εταιρεία Dongara αναπτυσσόταν και εξελισσόταν ο νεαρός επιχειρηματίας βρήκε κι άλλες ευκαιρίες στη βιομηχανία θαλασσινών εδεσμάτων. Τα επόμενα εγχειρήματά του ξεκίνησαν το 1963 όταν άρχισε την αλιεία γαρίδας με τράτες στον Κόλπο Exmouth και έγινε ο πρώτος κάτοικος του οικισμού που υπάρχει σήμερα στο Learmonth. Δεν πέρασε πολύς καιρός που το εργοστάσιό του έφτασε να επεξεργάζεται 250 τόνους γαρίδες κάθε χρόνο.

Και πάλι όμως ο Michael δεν ήταν ικανοποιημένος. Στα 1965 του ήρθε η ιδέα να εκθρέψει τόνο χρησιμοποιώντας γρι γρι με δίχτυα. Χρονιά- σταθμός υπήρξε το 1975, οπότε και η οικογένεια εισήλθε δυναμικά στη βιομηχανία μαργαριταριών μέσω της θυγατρικής της, Broome Pearls Pty Ltd. Μέσα σε μια δεκαετία, η εταιρεία είχε αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη της αγοράς μέχρι που έγινε η Νο2 παραγωγός καλλιεργημένων μαργαριταριών της Νότιας Θάλασσας της Αυστραλίας.

Μαζί με τη σύζυγό του, τη γιατρό, Patricia Kailis, θεωρούνται πρωτοπόροι στον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας μαργαριταριών. Μάλιστα, η Patricia ήταν η δημιουργός των μεθόδων που διατηρούσαν τα στρείδια σε άριστη κατάσταση, ώστε να τηρούν όλα τα στάνταρντ για αψεγάδιαστα μαργαριτάρια. Η εταιρεία έχει διεθνή αναγνώριση και λόγω των επενδύσεών της στην έρευνα και την ανάπτυξη της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

 

 

Καστελλόριζο: Η ιστορία του ακριτικού νησιού - Από πού πήρε το όνομά του -  ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

 

 

 

newsit
loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

"Αναχωρούν" για Βενετία τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας

Next post

Οι ψυχολογικοί λόγοι που δεν χάνουμε κιλά