Ερευνες

Παιδί και κατοικίδιο: Ο,τι πρέπει να ξέρουμε για την συνύπαρξη μέσα στην οικογένεια!

3aea4b19bb4907dda2db3152761f0a5e_L
Η συνύπαρξη ενός ζώου και ενός παιδιού σε ένα σπίτι, είναι συχνό φαινόμενο, με αρκετές θετικές και ελάχιστες αρνητικές πλευρές.
 Η παρουσία του ζώου μέσα στην οικογένεια μπορεί να προϋπήρχε ή να ήρθε μετά τον ερχομό ενός παιδιού. Οι δύο αυτές περιπτώσεις έχουν διαφορετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του ζώου, του παιδιού, καθώς και των γονιών – ιδιοκτητών και καθορίζει την μεταξύ τους αλληλεπίδραση.
Στην πρώτη περίπτωση, όπου το κατοικίδιο ήρθε στην οικογένεια πριν την απόκτηση ενός παιδιού, η σχέση ιδιοκτήτη ζώου είναι πολύ δυνατή και άρρηκτα δεμένη με πολλές χαρούμενες στιγμές της μέχρι τότε συνύπαρξης τους. Υπάρχει αλληλοκατανόηση, ο ιδιοκτήτης γνωρίζει ήδη το κατοικίδιο του καλά (τι του αρέσει, τι δεν του αρέσει), αλληλεπιδρούν και νοιάζονται ο ένας για τον άλλο. Ο ερχομός ενός «τέταρτου» μέλους στην ήδη υπάρχουσα οικογένεια, δεν θα χαλάσει αυτή την σχέση, ίσα ίσα που θα την ενδυναμώσει. Με τη σωστή διαπαιδαγώγηση και τα κατάλληλα εφόδια, το κατοικίδιο μαθαίνει να σέβεται το «καινούργιο» μέλος και το εντάσσει σιγά σιγά στην «αγέλη».
Από την άλλη το παιδί, μεγαλώνει με σεβασμό προς τα ζώα, μαθαίνει τις ανάγκες του κατοικίδιου – φίλου του, μοιράζεται στιγμές μαζί του και το θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας και μετέπειτα ζωής του.
Στην παραπάνω ιδεατή σχέση ζώου-παιδιού, παίζει μεγάλο ρόλο η τοποθέτηση του γονέα-ιδιοκτήτη! Για να βαίνουν όλα ομαλά και να μην υπάρχουν ζήλιες, ούτε από την μία μεριά ούτε από την άλλη, θα πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν που πρέπει να μπαίνουν όρια· να μην διώχνουν ή να απαξιούν για την ύπαρξη του έως τότε «χνουδωτού ή φτερωτού» φίλου τους και να προσπαθούν να περνούν όμορφα συναισθήματα στο παιδί τους, ως αναφορά την συμβίωση τους με το κατοικίδιο τους.
Αν δεν μεταφερθούν τα παραπάνω μηνύματα στα παιδιά, εκείνα μεγαλώνοντας θα μάθουν να απαξιούν, να μην σέβονται και να διώχνουν τα ζώα, που μπορεί να έχει επακόλουθο και στις περαιτέρω σχέσεις τους με τους συνανθρώπους τους!
Στην δεύτερη περίπτωση, όπου το ζώο που επιλέχθηκε ως κατοικίδιο, γίνετε το «τέταρτο» μέλος της οικογενείας και εισέρχεται σε ένα ήδη δομημένο ιεραρχικά χώρο, θα πρέπει όλη η οικογένεια να συμβάλλει στην σωστή διαπαιδαγώγηση τόσο του ζώου, αλλά και των μελών αυτής.
Δεν θα πρέπει να παραγκωνίζεται κανείς, όλοι θα πρέπει να συμμετέχουν στα οποιαδήποτε δρώμενα (π.χ. βόλτα για ούρηση, παιχνίδι, μπάνιο, φαγητό κτλ.) και να συμβάλλουν για μια αρμονική συμβίωση. Σαφώς και η δεύτερη αυτή περίπτωση είναι πιο δύσκολη, μιας και όλοι ξεκινούν μαζί από την αρχή να γνωρίζουν ο ένας τον άλλο, να αλληλεπιδρούν και να δουλεύουν πάνω στην μεταξύ τους σχέση. Τα λάθη είναι πιο συχνά, αλλά μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν σταδιακά να διαχειρίζονται καταστάσεις και να είναι υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλο.
 
Πολλές φορές όμως κάποια από τα μέλη δεν δείχνουν ενδιαφέρον ή δεν αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο για το νεοεισερχόμενο κατοικίδιο, που αρχικά ενώ φαινόταν ιδεατό για την οικογένεια, τελικά καταλήγει να είναι «βάρος». Δεν είναι λίγα τα ζώα αυτά, που μετά από λίγο καιρό χαρίζονται ή εγκαταλείπονται.
Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο, να έχουμε υπομονή και επίγνωση των πράξεων μας. Θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι για το τι χρειάζεται ένα κατοικίδιο και το πως πρέπει να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας όσον αφορά την υπευθυνότητα, αγάπη και στοργή προς τα ζώα.
Η επίτευξη ψυχικής αρμονίας μεταξύ των μελών μιας οικογένειας επιτυγχάνεται με τη συμβολή όλων και έχει αντίκτυπο και στους ανθρώπους και στα ζώα εκτός αυτής.
glikaxamogela
loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Κανέλα: Τα εξαιρετικά οφέλη της για τον οργανισμό

Next post

Τι είναι η οστρακιά και πώς θα προφυλάξετε τα παιδιά σας