εναλλακτικες θεραπειες

Αυτή τη διατροφή πρέπει να ακολουθήσετε μετά την αφαίρεση χολής

7d0682bc8023371de4734cdeed9b82ee_L
Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις.
Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, ο ασθενής δεν λαμβάνει τροφή από το στόμα, μέχρι να επανέλθουν εντερικοί ήχοι, οι οποίοι αποτελούν ένδειξη της εντερικής κινητικότητας.
 Κατά την έναρξη της σίτισης οι ασθενείς ακολουθούν δίαιτα που περιλαμβάνει μόνο υγρά και σούπες με λίγο ρύζι και ελάχιστο κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι.
Επίσης πίνουν πολύ νερό και χυμούς, ενώ μπορούν να φάνε και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
Στη συνέχεια ακολουθούν μια φτωχή σε λίπος, ελαφρά δίαιτα.
Κατά την πρώτη μετεγχειρητική περίοδο οι ασθενείς πρέπει:
-Να καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα και να μην αφήνουν το στομάχι άδειο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε να το φορτώνουν με μεγάλη ποσότητα τροφής.
-Απαγορεύεται να καταναλώνουν βαριά φαγητά με σάλτσες, κοκκινιστά, τηγανητά, λιπαρά ψάρια, πέτσα από κοτόπουλο, κιμά, ομελέτες.
-Πρέπει να μασούν καλά τις τροφές και ιδιαίτερα τα αμυλούχα τρόφιμα.
-Πρέπει να αποφεύγουν τις φυτικές ίνες (κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, χόρτα, αγκινάρες, καλαμπόκι, φακές, φασόλια, δημητριακά, ζυμαρικά, πλιγούρι, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι κ.λπ.)
-Τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι όξινα (όπως είναι η σάλτσα ντομάτας, ο καφές, η μουστάρδα, το πιπέρι, τα αναψυκτικά, το ξύδι, τα λάδια, το βούτυρο, τα οινοπνευματώδη, οι χυμοί νωπών λαχανικών ή φρούτων, τα τουρσιά, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, οι κονσέρβες, τα τυποποιημένα τρόφιμα κ.λπ.).
Τι επιτρέπεται
Λευκό ψωμί, ρύζι καλοβρασμένο, πατάτες βραστές, ζυμαρικά, κρέας μετά την αφαίρεση του λίπους, ψάρια χωρίς λίπος όπως βακαλάος, λιθρίνι, γλώσσα, μπαρμπούνι, στήθος κοτόπουλο (χωρίς την πέτσα), αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, τυρί τύπου «κότατζ», κονσερβοποιημένα φρούτα κομπόστα, κολοκυθάκια βραστά, καρότα καλά βρασμένα.
Όταν ο ασθενής περάσει από το πρώτο στάδιο στο επόμενο, η μετάβαση πρέπει να γίνει ομαλά από τα τρόφιμα χωρίς λίπος σε αυτά με το λίπος.
Θα εντάξει δηλαδή σταδιακά στη διατροφή του τα ημίπαχα προϊόντα γάλακτος, τον κρόκο από το αυγό, κάποια κρέατα και αλλαντικά χαμηλών λιπαρών.
Τελευταία θα προστεθούν τα όσπρια, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λιπαρά κρέατα και τα χόρτα.
Πηγή: onmed
7d0682bc8023371de4734cdeed9b82ee_L
loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Next post

Τι συμβαίνει κάθε φορά που δίνουμε αίμα