υγεια

Χωρίς καλό ύπνο ο εγκέφαλος αρχίζει να «τρώει» τον εαυτό του

Χωρίς καλό ύπνο ο εγκέφαλος αρχίζει να «τρώει» τον εαυτό του

Νέα έρευνα συνδέει την έλλειψη ωρών ύπνου με ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Όταν ο εγκέφαλος δεν ξεκουράζεται με αρκετές ώρες ύπνου, τότε κυριολεκτικά αρχίζει να «τρώει» τον εαυτό του.

Έρευνες έχουν δείξει πως ο επαναλαμβανόμενος κακός ύπνος προκαλεί στον εγκέφαλο την εξαφάνιση μιας σημαντικής ποσότητας νευρώνων και συναπτικών συνδέσεων. Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως η ανάκτηση του ύπνου μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιστρέψει τη ζημιά.

Μια ομάδα ερευνητών από το Marche Polytechnic University στην Ιταλία εξέτασε την ανταπόκριση του εγκεφάλου των θηλαστικών σε κακές συνήθειες ύπνου και βρήκε μια ομοιότητα στα ποντίκια που είχαν ξεκουραστεί και στα άυπνα ποντίκια.

Όπως και τα υπόλοιπα κύτταρα του σώματός μας έτσι και οι νευρώνες στον εγκέφαλο ανανεώνονται συνεχώς από δύο διαφορετικούς τύπους γλοιακών κυττάρων, μίας μορφής υποστηρικτικών κυττάρων. Τα μικρογλοιακά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την εκκαθάριση παλαιών και φθαρμένων κυττάρων μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται φαγοκυττάρωση. Η δουλειά των αστρογλοιακών κυττάρων είναι να κόψουν τις περιττές συνάψεις (συνδέσεις) στον εγκέφαλο ώστε να ανανεώσουν και να αναμορφώσουν την σύνδεση.

Η εν λόγω διαδικασία λαμβάνει χώρα όταν κοιμόμαστε προκειμένου να καθαριστεί η νευρολογική φθορά της ημέρας, ωστόσο τώρα φαίνεται πως το ίδιο συμβαίνει όταν ξεκινάμε να μην κοιμόμαστε καλά.  «Για πρώτη φορά φαίνεται ότι τα αστρογλοιακά κύτταρα τρώνε κυριολεκτικά τμήματα των συνάψεων εξαιτίας της απώλειας ύπνου», σημείωσαν οι ερευνητές.

Η αχαλίνωτη μικρογλοιακή δραστηριότητα έχει συνδεθεί με ασθένειες του εγκεφάλου όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές νευροεκφυλισμού. Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στην επιστημονικής επιθεώρηση Neuroscience.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Your brain literally starts eating itself when you don’t get enough sleep

Your brain literally starts eating itself when you don’t get enough sleep.

Publiée par Hashem Al-Ghaili sur dimanche 14 janvier 2018

http://www.athensvoice.gr

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Η Ζαμπονοτυρόπιτα που κάνει θραύση… Εύκολη και πολύ γευστική!

Next post

Πώς να απαλλαγείς γρήγορα από τα κιλά του Πάσχα