Αλμυρες συνταγές

Φτιάχνουμε σπιτικά νιόκι (βήμα-βήμα)

 

Φτιάχνουμε σπιτικά νιόκι (βήμα-βήμα)

 

Βήμα-βήμα η συνταγή με ρικότα και εστραγκόν για να τα μαγειρέψουμε και να εντυπωσιάσουμε.

Νιόκι με ρικότα & εστραγκόν
3 ώρες • εύκολο • για 6 άτομα

Μια κλασική συνταγή, με προσθήκη ρικότα, εστραγκόν και καστανού βούτυρου.

1 κιλό πατάτες με μικρή περιεκτικότητα σε άμυλο (π.χ. Κύπρου ή Νευροκοπίου) και σάρκα υπόλευκη
1 αυγό
150 γρ. τυρί ρικότα
τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι εστραγκόν
200 γρ. αλεύρι τύπου 00 + λίγο επιπλέον για αλεύρωμα
150 γρ. βούτυρο, αλατισμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα. Πλένουμε και βουρτσίζουμε καλά τις πατάτες να φύγουν τα χώματα. Τις τρυπάμε με καλαμάκι για σουβλάκι σε διάφορα σημεία. Τις ψήνουμε με τη φλούδα
τους για περίπου 1-1,5 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί καλά βυθίζοντας στο κέντρο τους το καλαμάκι. Πρέπει να εισχωρεί πολύ εύκολα. Τις αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε
να μπορούμε να τις πιάσουμε. Χτυπάμε σε μπολ το αυγό, το τυρί και το μισό εστραγκόν ψιλοκομμένο μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι.

2. Κόβουμε τις πατάτες στη μέση, αφαιρούμε τη σάρκα με κουτάλι και τη ρίχνουμε σε καθαρό μπολ. Πετάμε τη φλούδα.

3. Περνάμε τις πατάτες από μύλο για πουρέ ή από ψιλό σουρωτήρι πιέζοντας με ξύλινη κουτάλα.

4. Ανακατεύουμε καλά το τυρί με τον πουρέ και αλατίζουμε καλά.

5. Κοσκινίζουμε από πάνω το αλεύρι και ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά. Μοιράζουμε τη ζύμη σε οκτώ κομμάτια.

6. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, παίρνουμε ένα-ένα τα κομμάτια της ζύμης και τα πλάθουμε σε μακρόστενα ρολά, σαν λουκάνικα. Κατόπιν, τα κόβουμε σε κομματάκια μήκους 2,5 εκ.

7. Με την πίσω πλευρά ενός πιρουνιού πατάμε ελαφρά κάθε νιόκι. Τα ακουμπάμε λίγα-λίγα σε αλευρωμένο ταψί συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα.

8. Βράζουμε τα νιόκι σε δόσεις σε κατσαρόλα, σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τα βράζουμε για περίπου 1΄ μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Αφήνουμε για 30΄΄ να στεγνώσουν και τα μοιράζουμε σε ζεστά μπολ σερβιρίσματος.

9. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι μέχρι να πάρει ένα καστανόχρυσο χρώμα. Κατόπιν, ρίχνουμε τα υπόλοιπα ολόκληρα φυλλαράκια του εστραγκόν, σοτάρουμε για 1΄, τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι και το ρίχνουμε σε πυρίμαχο μπολ για να σταματήσει το βούτυρο να ψήνεται. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε τα νιόκι με το καστανό βούτυρο, πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι ακόμα αν θέλουμε και σερβίρουμε.

 

 

   

    

Συνταγή: Anna Glover – Φωτογραφίες: Tony Briscoe

https://www.olivemagazine.gr/

 

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

«Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει!»: Οργή για την Κατερίνα Καινούργιου μετά απ’ αυτό που έκανε (Vid)

Next post

Αλλαγή ώρας: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας – Τι ισχύει με τη κατάργηση του μέτρου