Κοσμος

Υπέροχη οφθαλμαπάτη: Καλλιτέχνες μεταμόρφωσαν ένα άχαρο κτίριο σε θεαματική βιβλιοθήκη

Αποτέλεσμα εικόνας για Υπέροχη οφθαλμαπάτη: Καλλιτέχνες μεταμόρφωσαν ένα άχαρο κτίριο σε θεαματική βιβλιοθήκη

 

O street artist Jan Is De Man είναι γνωστός για τις οφθαλμαπάτες του, αλλά πριν από μερικούς μήνες στην Ουτρέχτη πραγματικά τα έδωσε όλα. Σε συνεργασία με τον graffiti και tattoo artist Deef Feed, μεταμόρφωσε την άχαρη πρόσοψη ενός κτιρίου σε θεαματική βιβλιοθήκη. Και, το καλύτερο; Οι κάτοικοι της ολλανδικής πόλης ήταν εκείνοι που επέλεξαν τα βιβλία που θα «τοποθετούνταν» σε αυτήν, οι τίτλοι δηλαδή που θα φαίνονταν στις ζωγραφισμένες ράχες.

Δεδομένου ότι η βιβλιοθήκη βρίσκεται σε μια πολυπολιτισμική περιοχή, αυτό το χαρακτηριστικό αντικατοπτρίζεται και στα βιβλία που ποζάρουν στα ράφια: λογοτεχνικά έργα σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες (μοναδική προϋπόθεση που έθεσαν οι καλλιτέχνες, να απουσιάζουν τα θρησκευτικά και πολιτικά βιβλία ώστε να μη δίνεται στο γκράφιτι συγκεκριμένη ιδεολογική απόχρωση).

Δεδομένου ότι η βιβλιοθήκη βρίσκεται σε μια πολυπολιτισμική περιοχή, αυτό το χαρακτηριστικό αντικατοπτρίζεται και στα βιβλία που ποζάρουν στα ράφια: λογοτεχνικά έργα σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες

«Παρατηρήσαμε ότι αυτό το πρότζεκτ έφερε τους ανθρώπους αβίαστα πιο κοντά» σχολίασε ο Is De Man. «Έρχονται πιο κοντά μέσα από το βιβλίο. Ανεξάρτητα από τις διαφορές στην κουλτούρα ή την πολιτική ιδεολογία τους. Ανεξάρτητα αν ανήκουν στην άκρα δεξιά ή άκρα αριστερά. Τα βιβλία είναι μαγικά. Διεγείρουν τον εγκέφαλό μας. Και όλοι μπορεί να διαβάσουν το ίδιο βιβλίο αλλά να νιώσουν κάτι διαφορετικό».

Η αγάπη του De Man για τα βιβλία αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο έργο του, αφού κάθε ράχη είναι φιλοτεχνημένη με αγάπη και δεξιοτεχνία. Φαίνεται πως τόσο απλές αλλά ειλικρινείς χειρονομίες αρκούν για να γεμίσουν μια γειτονιά με θετική ενέργεια.

Δείτε το έργο του De Man:

πηγη

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Ψώρα ή ψωρίαση; Πώς θα καταλάβετε τι είναι

Next post

Βασιλικός πολτός: Οφέλη, παρενέργειες και δοσολογία – Τι να προσέχετε