Κοσμος

Το μοναστήρι που ταπείνωνε τους παχουλούς μοναχούς

Το μοναστήρι που ταπείνωνε τους παχουλούς μοναχούς

 

Και τους έβαζε να κάνουν νηστεία με το ζόρι

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

 

 

Το μοναστήρι της Alcobaca στην Πορτογαλία, ξεκίνησε να χτίζεται το 1178 και σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όμως τον 18ο αιώνα, οι μοναχοί που είχαν παραπανίσια κιλά και ζούσαν εκεί, δεν περνούσαν και πολύ καλά.

Φαίνεται ότι εκείνα τα χρόνια, η ευημερία και ο πλούτος, τα οποία θεωρητικά οδηγούσαν στην αύξηση του όγκου των ανθρώπων, ερχόντουσαν σε αντίθεση με του όρκους της πίστης, της φτώχειας και της αγνότητας που έδινε κάθε Κιστερνιακός μοναχός. Όμως μάλλον οι μοναχοί στο συγκεκριμένο μοναστήρι έτρωγαν πολύ και έτσι τους βγήκε η φήμη της λαιμαργίας.

Έτσι η μονή αποφάσισε να δημιουργήσει μια πόρτα με το όνομα «porta pega-gordo», η οποία είχε στόχο της να παγιδεύσει τους εύσωμους μοναχούς. Το ύψος της είναι 2 μέτρα και το πλάτης της 32 εκατοστά και όταν κάποιος μοναχός πεινούσε και ήθελε να πάει στην κουζίνα, έπρεπε να περάσει από εκεί. Αν δεν χωρούσε, τότε δεν έτρωγε.

 

 

Σύμφωνα με τον μύθο της εποχής, οι πιο γεμάτοι μοναχοί έπρεπε να κάτσουν στην τραπεζαρία με το πρόσωπο στον τοίχο, “τρώγοντας” στη σιωπή “τις αμαρτίες των ανθρώπων”, ενώ οι πιο λεπτοί έτρωγαν κανονικό φαγητό. Κάπως έτσι, οι πρώτοι περνούσαν μια περίοδο νηστείας μέχρι να χάσουν κιλά και να μπορούν να περνούν από την στενή πόρτα.

Photo via openculture.com

Όσο για την «porta pega-gordo» υπάρχει μέχρι σήμερα και όσοι επισκέπτονται την Πορτογαλία και το συγκεκριμένο μοναστήρι φωτογραφίζουν το αξιοθέατο. Η μεγαλύτερη ειρωνεία της υπόθεσης όμως, είναι ότι ακριβώς απέναντι από εκεί, υπάρχει ένα διάσημο ζαχαροπλαστείο.

πηγη

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Τάσος Ξιάρχος : Η σοκαριστική ανάρτηση – «Όσο περνάνε οι μέρες θυμάμαι…»

Next post

Amber Alert: Η τραγική ιστορία πίσω από το όνομα του δικτύου αναζήτησης χαμένων παιδιών