Κοσμος

Τουρκία: Καταρρέει η οικονομία – Ο κόσμος στους δρόμους

Τουρκία: Καταρρέει η οικονομία - Ο κόσμος στους δρόμους | Έθνος

 

Υπό κατάρρευση είναι η οικονομία στην Τουρκία, με τη λίρα την Τρίτη, 23 Νοεμβρίου, να κατρακυλάει 15% μέσα σε ένα 24ωρο. Η αντιπολίτευση έχει «εκραγεί» και ζητεί από τον Ερντογάν να παρέμβει και να σταματήσει την κατρακύλα του εθνικού νομίσματος. Οι πολίτες στην Τουρκία άρχισαν να επαναστατούν ενάντια στις λάθος οικονομικές πολιτικές και το βράδυ της Τρίτης (23/11) βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες επαρχίες της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του κόστους ζωής και την οικονομική ύφεση. Η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε με αστυνομικό οδόφραγμα.

Πλατεία Ταξίμ Οδοφράγματα
Πλατεία Ταξίμ Οδοφράγματα

 

Στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στου δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί.

 

Νωρίτερα, διαδήλωση πραγματοποίησαν πολίτες και μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα στην Άγκυρα, ζητώντας και πάλι την παραίτηση Ερντογάν.

Ταυτόχρονα, όμιλοι – κολοσσοί και μεγάλες βιομηχανίες της χώρας αναστέλλουν την οικονομική τους δραστηριότητα στη χώρα. Η Apple έκλεισε τα μαγαζιά της στην Τουρκία μέχρι νεωτέρας, δεν πουλάει κανένα προϊόν πλέον.

Η πολύ γνωστή σοκολατοβιομηχανία της Τουρκίας Pelit ανακοίνωσε ότι σταμάτησε την παραγωγή της λόγω αβεβαιότητας και προβλημάτων εφοδιασμού.

 

 

Έκτακτες συσκέψεις της αντιπολίτευσης για τη νομισματική κρίση

Νωρίτερα την Τρίτη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκάλεσαν έκτακτες συσκέψεις για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα. Στα κεντρικά γραφεία του CHP συναντήθηκαν Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι, στη συνέχεια, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου για την οικονομική κρίση.

 

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων Νταβούτογλου:

  • Αυτό που περνάμε δεν μπορεί να ονομαστεί οικονομική κρίση. Όλοι μιλούν για επίθεση από έξω. Αλλά αυτή η εικόνα είναι προϊόν λάθος πολιτικών της κυβέρνησης.
  • Μειώνετε την αξία της τουρκικής λίρας κάθε μέρα έναντι του δολαρίου και μετά λέτε ότι αυτά συμβαίνουν επειδή αψηφούμε τις ξένες δυνάμεις.
  • Ο προϋπολογισμός δεν ισχύει πλέον.
  • Κάθε δήλωση χτυπά την τουρκική οικονομία σαν πύραυλος.

Τα κυριότερα σημεία από τις δηλώσεις Κιλιτστντάρογλου:

  • Οι αγορές έχουν πάρει φωτιά. Οι αγορές είναι σε αδιέξοδο, κανείς δε βλέπει μπροστά.
  • Οι αγορές έχουν σταματήσει να λειτουργούν.
  • Το όργανο που είναι υπεύθυνο για τη σταθερότητα των τιμών δεν μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Του πήραν την εξουσία, ποιος την πήρε; Ο Ερντογάν την πήρε με διάταγμα.
  • Γιατί δεν εμπιστεύεστε το έθνος; Γιατί το σκας; Η Τουρκία διέρχεται μια από τις πιο θεμελιώδεις και βαθύτερες κρίσεις της. Έριξαν την ευθύνη στις ξένες δυνάμεις. Είναι τόσο αδύναμη η Τουρκία; Εάν υπάρχει μια στάλα αγάπης μέσα σας για το έθνος, ανοίξτε το δρόμο για εκλογές.

Νταβούτογλου σε Ερντογάν: «Αυτό είναι προδοσία»

Νωρίτερα την Τρίτη, 23 Νοεμβρίου,  ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και αρχηγός του Κόμματος τους Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγόρησε τον Ερντογάν για προδοσία και δήλωσε ότι θα συναντηθεί με Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ.

«Καλώ όλους τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και το αγαπημένο μας έθνος να ξεκινήσουν έναν πραγματικό οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας σε αυτήν την προδοσία», δήλωσε μέσω twitter, ενώ προανήγγειλε τη συνάντηση με Κιλιτσντάρογλου, καθώς και με Ακσενέρ την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου στις 14.30.

Ο κύριος λόγος της υποτίμησης της τουρκικής λίρας είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, ενώ τα μηνύματα από την πολιτική ηγεσία συνεχίζονται προς την κατεύθυνση ότι θα επέλθει κι άλλη μείωση το Δεκέμβριο. Σήμερα όλοι χλευάζουν τον Τούρκο πρόεδρο ότι όταν μιλάει, η λίρα καταποντίζεται και του συνιστούν να μην μιλάει καθόλου.

Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν: Απειλείς την Τουρκία

«Αυτό το έθνος έμαθε πολύ καλά πόσο αξίζεις. Αποτελείς από αυτήν την ώρα και μετά θεμελιώδες πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια της Τουρκικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αντιδρώντας στον «οικονομικό απελευθερωτικό πόλεμο», που κήρυξε τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα το μεσημέρι της Τρίτης, κάλεσε τον Ερντογάν «να κάνει τον καθήκον του ως άντρας», δηλ. να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ερντογάν: «Όχι» στα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος,

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές, παρά τις έντονες εκκλήσεις της αντιπολίτευσης, εξαιτίας της οικονομίας στην Τουρκία.

«Είναι δουλειά των πρωτόγονων φυλών να κάνουν εκλογές σε 15-20 μήνες. Όλο πρόωρες εκλογές, πρόωρες εκλογές, πρόωρες εκλογές ζητούν. Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές! Τον Ιούνιο του 2023», δήλωσε καταχειροκροτούμενος από τους περιφερειάρχες, στους οποίους απευθυνόταν την Τρίτη (23/11). «Πίσω από όλα αυτά, υπάρχει ένα σενάριο, μια παγίδα, ένα σχέδιο. Το ότι δεν τα κατάφεραν μέχρι στιγμής, δεν σημαίνει ότι τα παράτησαν. Θα ξεπεράσουμε τις παγίδες με όλες μας τις δυνάμεις και θα φτάσουμε τους στόχους μας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος, την Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, κατηγόρησε, για άλλη μία φορά, τους άλλους για την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, κάνοντας λόγο για παιχνίδια παγκοσμίων συμφερόντων που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας.

«Βλέπουμε ότι κάνουν παιχνίδι με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα επιτόκια και τις αυξήσεις των τιμών για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με το δικό μας παιχνίδι», είπε, προσθέτοντας ότι «το ξαναζήσαμε αυτό το παιχνίδι, αλλά κάναμε υπομονή και στο τέλος τα καταφέραμε». Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα επιμείνει στη δική του οικονομική πολιτική και κάλεσε σε αγώνα για την οικονομική σωτηρία της χώρας. «Για την οικονομική σωτηρία της χώρας μας και του έθνους μας, πρέπει να πολεμήσουμε. Αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ας ελπίσουμε ότι τους επόμενους μήνες θα αρχίσουμε να βλέπουμε τη θετική αντανάκλαση αυτής της πολιτικής στην καθημερινή ζωή του λαού μας», υποσχέθηκε, ενώ κατηγόρησε και πάλι τον διεθνή παράγοντα ότι πολεμάει την Τουρκία.

«Καμία εξέλιξη στα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ευημερία του έθνους δεν είναι εύκολη», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι πίσω από κάθε βήμα που γίνεται κρύβεται μεγάλος αγώνας και θυσίες. «Η αλήθεια είναι ότι κάθε αναπτυξιακή κίνηση που έχει ξεκινήσει η Τουρκία εδώ και σχεδόν 200 χρόνια έχει μπλοκαριστεί με πραξικοπήματα, κηδεμονίες και κρίσεις. Το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι εντολοδόχοι οικονομολόγοι μας προσπάθησαν να τη στρέψουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το σωστό για τη χώρα μας εστιάζοντας στην πολιτική των εξαγωγών, των επενδύσεων, της παραγωγής, της απασχόλησης, των εξαγωγών και της ανάπτυξης αντί εκείνης των υψηλών επιτοκίων που έχει δοκιμαστεί εδώ και πολύ καιρό στο παρελθόν, αλλά δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα. Χαιρετίζουμε τη διατήρηση του επιτοκίου σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε, κάνοντας το δολάριο για άλλη μια φορά να εκτοξευτεί μέσα στη νύχτα. «Όπως βγάλαμε παλαιότερα τη χώρα μας από όλες αυτές τις παγίδες και τις συμφορές, έτσι και τώρα θα βγούμε νικητές από αυτόν τον οικονομικό πόλεμο της Ανεξαρτησίας με τη βοήθεια του Αλλάχ και την υποστήριξη του έθνους μας», υποστήριξε, ενώ δικαιολογήθηκε για τον υψηλό πληθωρισμό στην Τουρκία, λέγοντας ότι και οι άλλες χώρες ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη έχουν το ίδιο ζήτημα.

 

 

πηγη

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Σεργουλόπουλος: «Ζητήσαμε να παραιτηθούμε από την ΕΡΤ με την Μπακοδήμου! Δεχτήκαμε bullying»

Next post

«Καρφιά» Άδωνι Γεωργιάδη εναντίον Σερβετάλη