υγεια

Τι είναι οι χιονίστρες και πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε την ενόχληση αυτή (εικονες)

Χείμετλα ή Χιονίστρες, τι είναι, που οφείλονται και γιατροσόφια - Προϊόντα  της Φύσης

Τι είναι οι χιονίστρες και πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε την ενόχληση αυτή

 

Oι χιονίστρες είναι η φλεγμονή στα χέρια μας η οποία προκαλείται από την επαναλαμβανόμενη  έκθεση στο κρύο. Οι χιονίστρες μπορούν να προκαλέσουν πόνο, φαγούρα, κοκκινίλες και φουσκάλες στο δέρμα, τόσο στα χέρια όσο και στα πόδια.

Συνήθως «καθαρίζουν» σε μια με τρεις εβδομάδες, ειδικά όταν ο καιρός αρχίσει να «ζεσταίνει». Μπορεί επίσης να επανεμφανίζονται για χρόνια. Η θεραπεία περιλαμβάνει την προστασία από το κρύο και την χρήση λοσιόν για να απαλύνονται τα συμπτώματα. Οι χιονίστρες δεν αφήνουν συνήθως μόνιμες βλάβες. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα αν δεν θεραπευτεί.

Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης είναι να αποφύγεις την ανάπτυξή τους αποφεύγοντας την έκθεση στο κρύο και να καλύπτεις το δέρμα που είναι εκτεθειμένο στο κρύο.

Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα που περιλαμβάνουν οι χιονίστρες περιλαμβάνουν:

Μικρά σημεία που μας φαγουρίζουν κάτω από το δέρμα, συνήθως στα πόδα ή στα χέρια

Φουσκάλες ή έλκη

Πρήξιμο του δέρματος

Κάψιμο στο δέρμα

Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος που μπορεί να είναι από κόκκινο μέχρι και σκούρο μπλέ οι οποίες συνοδεύονται από πόνο.

 

Χιονίστρες: Συμπτώματα και θεραπεία – Μαλεβιζιώτης

 

Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Οι χιονίστρες δεν είναι κάτι το σοβαρό και συνήθως καλυτερεύουν από μόνες τους. Αναζητήστε βοήθεια για …επιπλοκές, αν ο πόνος είναι πραγματικά ασυνήθιστα σοβαρός και αν υποπτεύεστε ότι υπάρχει μόλυνση. Αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μετά από μια με δύο εβδομάδες δηλαδή, καλό είναι να σας δει γιατρός.

Αν έχετε διαβήτη ή κακή κυκλοφορία του αίματος πρέπει να προσέξετε περισσότερο.

Αίτια

Δεν είναι γνωστά τα ακριβή αίτια που προκαλούν τις χιονίστρες. Είναι πιθανό να εμφανίζονται λόγω μη φυσιολογικής αντίδρασης του οργανισμού στην εναλλαγή κρύου και ζέστης. Συγκεκριμένα, η έκθεση στη ζέστη (π.χ. θέρμανση σε εσωτερικό χώρο) μετά από μια περίοδο έκθεσης στο κρύο (π.χ. όταν έξω χιονίζει) μπορεί να προκαλέσει γρήγορη διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα χωρίς όμως να ανταποκρίνονται αντιστοίχως τα μεγαλύτερα αγγεία της ευρύτερης περιοχής, εμποδίζοντας έτσι την ομαλή ροή του αίματος και προκαλώντας διαρροή αίματος στους γύρω ιστούς.

Παράγοντες κινδύνου

Μερικοί από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για τις χιονίστρες είναι οι εξής:

Ρούχα και παπούτσια στενά ή που αφήνουν εκτεθειμένο το δέρμα στο κρύο.

Φύλο και σωματικό βάρος: Οι χιονίστρες εμφανίζονται συχνότερα στις ενήλικες γυναίκες παρά στα παιδιά και στους άντρες. Επίσης, αυξημένος είναι ο κίνδυνος για τα λιποβαρή άτομα (σωματικό βάρος μικρότερο κατά 20% από αυτό που αναλογεί στο ύψος).

Περιβαλλοντικές συνθήκες και εποχή: Πιθανότερο είναι να εμφανιστούν οι χιονίστρες σε άτομα που ζουν σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Κακή κυκλοφορία του αίματος: Τα άτομα με κυκλοφορικά προβλήματα είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές τις θερμοκρασίας, επομένως είναι πιθανότερο να εμφανίσουν χιονίστρες τις εποχές του χρόνου που κάνει κρύο.

– Σύνδρομο Raynaud (Ρεϊνό): Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με το σύνδρομο είναι πιο επιρρεπή στις χιονίστρες.

 

Χιονίστρες (ή χείμετλα, στην ιατρική ορολογία) | alalum

Πιθανές επιπλοκές

Οι χιονίστρες συνοδεύονται από επιπλοκές σε περίπτωση που σχηματιστούν στο δέρμα φουσκάλες, επομένως υπάρχει κίνδυνος για πληγές και λοιμώξεις. Εκτός από τον πόνο που προκαλούν, οι λοιμώξεις μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά επικίνδυνες αν δεν αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό. Επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας ή το πλησιέστερο νοσοκομείο αν υπάρχει υποψία λοίμωξης.

Πρόληψη

Βασικά μέτρα πρόληψης για τα άτομα που είναι επιρρεπή στις χιονίστρες είναι τα εξής:

1. Αποφυγή της έκθεσης στο κρύο.

2. Ζεστά και άνετα ρούχα και κυρίως προστασία των άκρων με γάντια, χοντρές κάλτσες και αδιάβροχα παπούτσια.

3. Επαρκής θέρμανση στο εσωτερικό του σπιτιού.

4. Αποφυγή του καπνίσματος.

5. Μετά την έκθεση στο κρύο, προσπάθεια για σταδιακή επαναφορά της θερμοκρασίας των άκρων (δεν βάζουμε τα χέρια απευθείας πάνω στο καλοριφέρ ή μπροστά στο τζάκι), καθώς η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τις χιονίστρες.

Η εξέταση

Η κλινική εξέταση συνήθως αρκεί για να αναγνωρίσει ο γιατρός τις χιονίστρες. Πιθανώς ο γιατρός να κάνει ερωτήσεις σχετικά με πρόσφατα περιστατικά έκθεσης σε χαμηλές θερμοκρασίες (π.χ. εκδρομή στα χιόνια) ή να ελέγξει κυκλοφορία του αίματος. Σπανιότερα, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει βιοψία του δέρματος για να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων.

Θεραπείες για συμπτώματα που επιμένουν

Σε ενήλικες στους οποίους οι χιονίστρες επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά τη λήψη μέτρων προστασίας, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει:

– Τοπικά κορτικοστεροειδή για εφαρμογή στην πάσχουσα περιοχή.

– Αντιϋπερτασική αγωγή με στόχο τη διαστολή των αγγείων και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε

Μέχρι να υποχωρήσουν οι χιονίστρες, προτείνονται τα παρακάτω μέτρα ώστε να μετριαστούν τα συμπτώματα:

1. Σταδιακή επαναφορά της θερμοκρασίας των άκρων χωρίς μαλάξεις, τρίψιμο ή άμεση έκθεση σε κάποια πηγή θερμότητας.

2. Εφαρμογή κρέμας ή λοσιόν προς ανακούφιση της φαγούρας.

3. Καλός καθαρισμός της πάσχουσας περιοχής με αντισηπτικό και χρήση γάζας ώστε να αποφευχθούν λοιμώξεις.

4. Αποφυγή του ξυσίματος.

Πριν την επίσκεψη στον γιατρό

Αν σας απασχολούν οι χιονίστρες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον παθολόγο σας, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να σας παραπέμψει σε δερματολόγο ή σε καρδιολόγο. Πριν την επίσκεψή σας στον γιατρό, φροντίστε να έχετε διαθέσιμες κάποιες βασικές πληροφορίες, όπως:

– Λίστα συμπτωμάτων που εκδηλώνετε και για πόσο καιρό τα εκδηλώνετε. Καταγράψτε ακόμη και συμπτώματα που μπορεί να σας φαίνεται πως δεν συνδέονται άμεσα με τον λόγο της επίσκεψή σας.

– Προσωπικές πληροφορίες, όπως κάποιο πρόσφατο στρεσογόνο συμβάν, κάποια σημαντική αλλαγή στη ζωή σας ή κάποιο πρόσφατο ταξίδι σε χώρα με διαφορετικό κλίμα.

– Φάρμακα ή συμπληρώματα που λαμβάνετε και τις δοσολογίες.

– Ιστορικό χρόνιων παθήσεων.

Χιονίστρες: Συμπτώματα και θεραπεία για την δερματική φλεγμονή από το κρύο  - Iatropedia

 

 

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

https://www.news4health.gr/

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε αλλαγές στα self test για τα κλειστά σχολεία

Next post

Έκρηξη στη Συγγρού: Ζημιές και στο διαμέρισμα της Ζωζώς Σαπουντζάκη - «Απευθύνω έκκληση, ώστε να καταγράφουν άμεσα οι ζημιές»