εναλλακτικες θεραπειες

Τι είναι η βερβένα και ποια τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας

Τι είναι η βερβένα και ποια τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας

Τι είναι η βερβένα και ποια τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας

 

 

Η βερβένα (Verbena officinalis) ή αλλιώς λουίζα είναι ένα βότανο το οποίο φυτρώνει στην Ευρώπη και την Ασία και η ανθοφορία του κρατάει αρκετά χρόνια.  Χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό βότανο λόγω των πολλαπλών καταπραϋντικών ιδιοτήτων που περιέχει.

Το φυτό ανήκει στην οικογένεια Verbenaceae. Άλλες ονομασίες της είναι σπληνόχορτο, σταροβότανο, γοργογιάννι. Τα λουλούδια του φυτού έχουν ανοικτό μωβ χρώμα. Ποια είναι τα δυνητικά οφέλη του σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες και μελέτες που έγιναν σε ζώα.

Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Εργαστηριακές δοκιμές και μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι οι γλυκοσίδες, τα τριτερπενοειδή και τα αιθέρια έλαια της βερβένας μπορεί να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης του όγκου και να προκαλέσουν το θάνατο καρκινικών κυττάρων. Επίσης, μελέτη που έγινε στα ποντίκια έδειξε ότι σε υψηλές δόσεις το εκχύλισμα βερβένας ( 18 γραμμάρια ανά κιλό)  ανέστειλε την ανάπτυξη του όγκου πάνω από 30% σε σύγκριση με τους ελέγχους. Επιπλέον, η κιτράλη, ένα βασικό συστατικό που περιέχει το αιθέριο έλαιο της βερβένας έχει αποδεδειγμένες αντικαρκινικές ιδιότητες που προγραμματίζουν τον θάνατο των κυττάρων. Μια εργαστηριακή μελέτη έδειξε ακόμα ότι το αιθέριο έλαιο της βερβένας σε συγκέντρωση 0.01% αύξησε τον θάνατο των ανοσοκυττάρων σε όσους είχαν χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία από το 15% στο 52%, προτείνοντας ότι μπορεί να είναι χρήσιμη για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών σχημάτων. Παρόλα αυτά, πρέπει να γίνουν και δοκιμές σε ανθρώπους για να εξακριβώσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Μπορεί να προστατεύσει τα νευρικά κύτταρα

Η βερβένα μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμη σε νευρολογικές διαταραχές και προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τον εγκέφαλο. Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι η γλυκοσίδη βερβεναλίνη – επίσης γνωστή ως κορνίνη, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την βλάβη που προκαλεί το εγκεφαλικό στον εγκέφαλο. Επίσης, οι μελέτες εξηγούν ότι αναπτύσσονται νέα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, τα οποία τα τροφοδοτούν με οξυγόνο και βελτιώνουν την λειτουργία των μιτοχονδρίων. Τα μιτοχόνδρια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα μας και χρειάζονται οξυγόνο για να το κάνουν. Χωρίς οξυγόνο, η παραγωγή ενέργειας μειώνεται και δημιουργούνται προβλήματα στην βασική κυτταρική δραστηριότητα και πιθανώς την ανάπτυξη πολλών ασθενειών του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, η βερβεναλίνη διασφαλίζει την επαρκή ενέργεια και την τροφοδοσία αίματος στον εγκέφαλο βελτιώνοντας την λειτουργία μετά από ένα εγκεφαλικό. Επιπλέον, το εκχυλισμα της προστατεύει κατά την απώλεια την εγκεφαλικών κυττάρων ή των νευρώνων στο Αλτσχάιμερ. Η έρευνα επίσης αυτή αναφέρει ότι ενδέχεται να συμβάλλει στην καταπολέμηση της τοξικότητας του βήτα – αμυλοειδούς ή του πεπτιδίου Abeta. Η συσσώρευση αυτής της ένωσης είναι ένας σημαντικός τοξικός παράγοντας που εμπλέκεται στην ανάπτυξη της νόσου

vervena

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και την καταπολέμηση των σπασμών

Κατά βάση χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό τσάι ενώ σιγά σιγά οι έρευνες που γίνονται στα ζώα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει βάση. Η μελέτη στα ποντίκια έδειξε ότι το εκχύλισμα της βερβένας ( δόσεις 0,04 -0,22 γραμμάρια ανα κιλό του σώματος ) μπορεί να μειώσει το άγχος σε σύγκριση με τη διαζεπάμη, ένα αρκετά δημοφιλές φάρμακο για τη μείωση του άγχους.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει γιατί το φυτό περιέχει φλαβονοειδή και τανίνες, τα οποία διαθέτουν αγχολυτικές και ανακουφιστικές ιδιότητες. Άλλες μετέτες σε ποντίκια δείχνουν ότι το εκχύλισμα μπορεί να βοηθήσει στα άτομα που έχουν κρίσεις που οφείλονται σε νευρολογικές διαταραχές όπως είναι η επιληψία καθώς επιμηκύνει τον χρόνο που αυτές «χτυπούν» καθώς και την διάρκειά τους. Αυτό οφείλεται στην παρουσία του βρωμιούχου, μια ουσία που χρησιμοποιείται στην θεραπεία της επιληψίας.

Αντιμικροβιακές ιδιότητες

Η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά είναι πλέον μια παγκόσμια ανησυχία. Οι μελέτες δείχνουν ότι η βερβένη μπορεί να μας προστατεύσει από τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια και τους μύκητες. Μια εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι δόση του αιθέριου ελαίου, τόσο μεγαλύτερη αντιμικροβιακή επίδραση. Παρομοίως, μια άλλη εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αντιμικροβιακή επίδραση της βερβένας κατά του σταφυλόκοκκου, της Εσερίχια Κόλι και της σαλμονέλας.

Άλλα πιθανά οφέλη

  • Αντιφλεγμονώδης δράση.
  • Βοηθά στην υγεία των ούλων. Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 260 άτομα έδειξε ότι το εκχύλισμα της βερβένας μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση της χρόνιας ουλίτιδας ή της φλεγμονής των ούλων.
  • Βοηθά στην υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι η θεραπεία με βερβεναλίνη ή κορνίνη, μείωσε τον θάνατο του καρδιακού ιστού και τη βλάβη που προήλθε από ανεπαρκή παροχή αίματος
    Βοηθά στην διάρροια. Μελέτη που έγινε στα ζώα έδειξα ότι η ρίζα της βερβένας καθυστέρησε την συχνότητα και την ένταση της διάρροιας
  • Στην Αιθιοπία το φυτό χρησιμοποιείται για μολύνσεις των αυτιών ενώ η ρίζα χρησιμοποιείται και κατά της φλεγμονής των αμυγδαλών και της ασκαρίασης — μια ασθένεια που προκαλείται από το παράσιτο Ascaris lumbricoides που μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό άλγος και διάρροια.
  • Επίσης, παραδοσιακά χρησιμοποιείται κατα του κοιλιακού άλγους και ως ουσία που φέρνει γάλα στις γυναίκες που θηλάζουν, ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις σχετικά.

 

Βερβένα ή Λουίζα: Περιγραφή, χαρακτηριστικά και χρήσεις της - Με Υγεία

Πληροφορίες από το https://www.healthline.com

https://www.news4health.gr/

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Η γάτα σου χαμογελάει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τον έχεις προσέξει;

Next post

Όταν κοιμάσαι ο εγκέφαλος σε προστατεύει από τις εξωτερικές απειλές