Εποχιακές συνταγές

Τάρτα τατέν πεπονιού με μαυροδάφνη

Τάρτα τατέν πεπονιού με μαυροδάφνη

 

 

 

Υλικά
1 πεπόνι στρογγυλό, όχι πολύ ώριμο
1/2 ποτηράκι του κρασιού μαυροδάφνη
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
300 γρ. ζάχαρη
100 γρ. μέλι λεβάντας
1 στρογγυλό φύλλο σφολιάτας
λίγα βατόμουρα για τη διακόσμηση
λίγη σαντιγί, για τη διακόσμηση

 

 

 

Διαδικασία
Κόβουμε το πεπόνι στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους. Ξεφλουδίζουμε και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε το πεπόνι σε ένα μπολ με τη μαυροδάφνη. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για 15΄ μέχρι να μαριναριστεί καλά και να πάρει τη γεύση της μαυροδάφνης.

Σε ένα ζεστό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και ροδίζουμε τις στραγγισμένες φέτες πεπονιού από όλες τις πλευρές σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Βγάζουμε τις φέτες σε ένα πιάτο, ρίχνουμε στο σκεύος τη μαυροδάφνη της μαρινάδας μαζί με τη ζάχαρη και συμπυκνώνουμε σε ελαφριά καραμέλα. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε μια γυάλινη στρογγυλή ταρτιέρα, ρίχνουμε την καραμέλα και στο εσωτερικό και τις άκρες του σκεύους τοποθετούμε τις φέτες πεπονιού. Απλώνουμε τη ζύμη σφολιάτας πάνω από τις φέτες πεπονιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C στον αέρα για περίπου 25΄- 35΄.

Μόλις βγάλουμε την τάρτα μας από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 5΄, έπειτα την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε με βατόμουρα και σαντιγί.

 

 

 

Tips
Αν βρείτε, χρησιμοποιήστε το ισπανικό κίτρινο πεπόνι. Είναι πιο ενδιαφέρον γευστικά και με καλύτερη απόδοση στο τηγάνι.

 

 

Τάρτα τατέν πεπονιού με μαυροδάφνη - www.olivemagazine.gr

https://www.olivemagazine.gr

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Δεκαοχτώ συλλήψεις για εμπρησμούς – Εθελοντής έβαζε φωτιές για να τις σβήνει ο ίδιος!

Next post

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει για τους πυρόπληκτους – Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν απαλλαγή