Εποχιακές συνταγές

Συνταγή για εκμέκ με βάση από σιροπιασμένο τσουρέκι

 

Κομμάτι εκμέκ με βάση από σιροπιασμένο τσουρέκι

 

 

Μια συνταγή για κλασικό, ανεπανάληπτο εκμέκ και ένας τρόπος να «ξοδέψετε» το τσουρέκι του Πάσχα δημιουργικά

 

Μπορεί η συνταγή για εκμέκ στην Ελλάδα να αναφέρεται συνήθως στο εκμέκ κανταΐφι, ωστόσο το κλασικό γλυκό με κρέμα πατισερί και απολαυστικό σιρόπι αναφέρεται σε ενός είδους παντεσπάνι. Άλλωστε, εκμέκ στην τούρκικη γλώσσα σημαίνει «ψωμί». Ως αρτοσκεύασμα λοιπόν το τσουρέκι είναι ιδανικό για το παρακάτω γλυκό.

Υλικά

220γρ τσουρέκι/7-8 λεπτές φέτες

 

Για το σιρόπι: 1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
1 1/4 φλιτζάνι νερό
1 φλούδα λεμονιού

 

Για την κρέμα: 4 αυγά
1 λίτρο γάλα
90 γρ. κορν φλάουρ
240 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

 

Για τη σαντιγί: 250 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
80 γρ. αμύγδαλα ωμά

 

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το τσουρέκι σε λεπτές ομοιόμορφες φέτες. Στρώνουμε σε φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και τη φλούδα λεμονιού και αφήνουμε να πάρει βράση χωρίς να ανακατεύουμε. Αποσύρουμε κι όπως είναι καυτό περιχύνουμε το τσουρέκι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Βάζουμε το γάλα με το ξύσμα και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα, ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε το γάλα να αχνίσει.
Χτυπάμε τα αυγά με το κορν φλάουρ να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Παίρνουμε λίγο, λίγο από το ζεστό γάλα και ρίχνουμε σιγά, σιγά στα αυγά ανακατεύοντας ζωηρά. Επαναλαμβάνουμε να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά και γυρίζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου να σφίξει η κρέμα. Αφού κρυώσει ελαφρά να μην είναι καυτή, σκεπάζουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά της και αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη να γίνει μια σφιχτή σ.
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι να πάρουν χρώμα και θρυμματίζουμε σε γουδί ή επεξεργαστή τροφίμων.
Στρώνουμε την κρέμα πάνω από το τσουρέκι και στη συνέχεια τη σαντιγί. Χαράζουμε αυλάκια με ένα μικρό πηρουνάκι και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.

 

Πηγή: iefimerida.gr

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: «Ούτε να το σκέφτεστε» για εκδρομές την Πρωτομαγιά

Next post

Μήτση Κωνσταντάρα: Γεννήθηκε ορφανή από πατέρα, έμεινε άτεκνη για πάντα και έφυγε από μαράζι και μελαγχολία