Faces

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο άνθρωπος που «άλλαξε» την καταγωγή του ανθρώπου

 

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο άνθρωπος που «άλλαξε» την καταγωγή του ανθρώπου

 

Στις 12 Φεβρουαρίου του 1809

 

 

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του 19ου αλλά και του 20ου αιώνα. Φυσιοδίφης, κατάφερε με τη θεωρία του για την βιολογική εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής να φέρει επανάσταση όχι μόνο στην ανθρώπινη γνώση αλλά και στη θεολογία.

Ο Κάρολος Δαρβίνος (Charles Darwin), γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1809 στο Σρούσμπερι της Αγγλίας. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του κόρη του περίφημου αγγειοπλάστη Τζοσάια Γουέτζγουντ.

Στο σχολείο υπήρξε μέτριος μαθητής, ενώ όταν πήγε στο Πανεπιστλημιο του Εδιμβούργου για να σπουδάσει γιατρός, απέτυχε παταγωδώς. Οι ασθένειες του προκαλούσαν ρίγος, ενώ η εγχείρηση χωρίς αναισθησία τον ευαισθητοποιούσε σε υπερβολικό βαθμό.

Το 1827 πήγε στο Κέιμπριτζ για να σπουδάσει Θεολογία, με σκοπό να γίνει κληρικός. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του, προσκαλέστηκε να συνοδεύσει μια εξερευνητική αποστολή στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου και στη Γη του Πυρός, που είχε ως στόχο να καταγράψει τα ζωικά είδη.

Από το 1832 μέχρι και το 1836, κρατούσε ημερολόγιο και μετά το τέλος του ταξιδιού του, ξεκίνησε τις συγκριτικές μελέτες. Από το 1839 και για επτά χρόνια έκανε γεωλογικές έρευνες στη Χιλή και βιολογικές στα νησιά Γκαλάπαγκος.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κάρολος Δαρβίνος

Το 1859 ήταν μια χρονιά σταθμός για την ανθρώπινη ιστορία. Ο Κάρολος Δαρβίνος εξέδωσε το βιβλίο του «Η Καταγωγή των Ειδών», στο οποίο υποστήριζε ότι όλα τα ελιδη του ζωικού βασιλείου δεν είναι αμετάβλητα, όπως είχε υποστηρίξει ο Αριστοτέλης, αλλά έχουν μια κοινή καταγωγή και με βάση την φυσική επιλογή εξελίσσονται με μια αργή και σταθερή διαδικασία που διαρκεί αιώνες.

Η εξήγηση για την καταγωγή των ειδών με τη θεωρία της εξέλιξης ήταν για πρώτη ίσως φορά επιστημονική. Η θέση του Δαρβίνου προκάλεσε αντιδράσεις, στους επιστήμονες αλλά και στην Εκκλησία, η οποία πίστευε πως η δημιουργία του κόσμου προερχόταν από τη Θεία Χάρη. Τον χαρακτήρισαν άθεο και τον χλεύαζαν ως απόγονο των πιθήκων, ενώ οι υποστηρικτές του σύρθηκαν μέχρι τα δικαστήρια, στη γνωστή «Δίκη των Πιθήκων».

Πέρασαν πολλά χρόνια και περίπου 1,5 αιώνα μετά τον θάνατό του, σήμερα η επιστημονική κοινότητα έχει αποδεχθεί τη θεωρία του, αφού πρώτα αυτή επαληθεύτηκε μέσα από νέες ανακαλύψεις και πολλές παρατηρήσεις και έρευνες.

Ο Δαρβίνος είχε αποκτήσει 10 παιδιά από τον γάμο με την πρώτη του ξαδέρφη, Έμα Γουέτζγουντ. Πέθανε στις 19 Απριλίου του 1882, σε ηλικία 73 ετών. Η θεωρία του Δαρβίνου ακόμα αμφισβητείται, αλλά πλέον έχει επικρατήσει στην εξελικτική σκέψη.

 

 

https://www.e-radio.gr/

Κουταλιανός: Ο γίγαντας που μασούσε σίδερα και έγινε συνώνυμο της δύναμης και οι φήμες για τον θάνατό του

 

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Πικάσο: Εξελίξεις για την κλοπή του «αιώνα»

Next post

H Γη πριν και μετά τις δραματικές αλλαγές του κλίματος μέσα από εικόνες της ΝASA