Αλμυρες συνταγές

Ρεβύθια στο φούρνο

Αποτέλεσμα εικόνας για Ρεβύθια στο φούρνο

Μια εναλλακτική λύση για τους λάτρεις των οσπρίων και ειδικά των ρεβυθιών. Ένα νηστίσιμο φαγητό πεντανόστιμο και υγιεινό φαγητό για όλη την οικογένεια. Όλοι είμαστε συνηθισμένοι να τρώμε τα ρεβύθια με τη κλασική συνταγή ρεβύθια σούπα. Αν δοκιμάσετε τη πιο κάτω συνταγή θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να τα απολαύσετε εξ’ ίσου αν όχι και περισσότερο.

Υλικά συνταγής

  • ½ κιλό ρεβύθια
  • 1 κουταλιά της σούπας σόδα μαγειρική
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κοφτή κουταλιά σούπας ντοματοπελτέ (προαιρετικά)
  • 2 μικρά κλαδάκια δενδρολίβανο
  • 2-3 πρέζες θυμάρι αποξηραμένο
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Αφήνουμε τουλάχιστον γα 12 ώρες τα ρεβύθια σε νερό να μουλιάσουν. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, τα πασπαλίζουμε με τη σόδα, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε μέσα στο σουρωτήρι με τη σόδα για 10 λ.
Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από μπόλικο τρεχούμενο νερό, ώστε να φύγει όλη η σόδα γα να μη μαυρίσουν. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κοχλαστό νερό, τα ξαφρίζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν, χωρίς τη προσθήκη αλατιού, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Εν τω μεταξύ, 10 λ πριν αποσύρουμε τα ρεβύθια από τη φωτιά, βάζουμε σε ένα ταψί το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και τα βάζουμε να “σοταριστούν” σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο.
Μετά τα 10 λ, με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα ρεβίθια από τη κατσαρόλα στο ταψί με τα κρεμμύδια, προσθέτουμε 2 φλ. τσαγιού από το νερό που τα βράσαμε, το πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλ. τσαγιού βραστό νερό (προαιρετικά) και ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, επιπλέον βραστό νερό που να τα σκεπάζει, ανακατεύουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1-1:30 ώρα περίπου ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Σημείωση: Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο τα έχετε ήδη προ-βράσει και πόσο βραστερά είναι τα ρεβύθια σας. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχετε αν απαιτείται να προσθέσετε επιπλέον ζεστό νερό. Επίσης μπορείτε να τα ψήσετε σε γάστρα, σε αυτή τη περίπτωση όμως θα διπλασιάσετε το χρόνο ψησίματος.

πηγη

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Μουσακάς με κοτόπουλο

Next post

To ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ του National Geographic για τα 5.000 χρόνια Ελληνικού πολιτισμού