μοδα-ομορφια

Πως η μόδα του 19ου αιώνα σκότωσε εκατοντάδες γυναίκες

Πως η μόδα του 19ου αιώνα σκότωσε εκατοντάδες γυναίκες

Και όμως οι γυναίκες επέμεναν στη δολοφονική μόδα

 

 

Η μανία των γυναικών να φοράνε κρινολίνο, είχε αποκτήσει και δικιά της λέξη τον 19ο αιώνα. Η κρινολινομάνια είχε μετατρέψει τις κυρίες που ντύνονταν με το συγκεκριμένο ένδυμα σε υποψήφια θύματα, αφού το ένδυμα ευθυνόταν για μια σειρά από θανατηφόρα ατυχήματα.

Το κρινολίνο ήταν μακριά κομμάτια ύφασμα πάνω από άλλα μακριά κομμάτια ύφασμα, που στηρίζονταν πάνω σε μία μεγάλη βάση και δημιουργούσαν το εφέ μίας γιγαντιαίας φούστας.

Ήταν τόσο διαδεδομένο το ρούχο που σε μεγάλες εκδηλώσεις υπήρχε πρόβλεψη για τα τετραγωνικά μέτρα που θα χρειαζόταν οι κύριες με το ογκώδες ρούχο.

Όμως όπως καταγράφουν οι ιστορικοί της εποχής ευθύνοταν για μια σειρά από ατυχήματα που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες κυρίες.

Λόγου του όγκου το φορέματος, αλλά και του βάρους, αφού η βάση ήταν μεταλλική πολλές φορές οι κυρίες έπεφταν με αποτέλεσμα να χτυπούν τα κεφάλια τους και να πεθαίνουν από αιμορραγία.

Φυσικά οι τραυματισμοί ήταν περισσότεροι, αλλά σε πολλές νεκροψίες αιτία θανάτου ήταν η πτώση λόγω απώλειας ισορροπίας.

Όμως οι πτώσεις και τα χτυπήματα στο κεφάλι ήταν περισσότερα σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπου ο άνεμος έριχνε προς τα πίσω τις κυρίες που δεν μπορούσαν να κρατήσουν ισορροπία λόγω του ρούχου που φορούσαν.

Αυτό όμως που μας έκανε εντύπωση είναι τα αρχεία από νοσοκομεία της εποχής όπου δεκάδες γυναίκες είχαν υποστεί θανατηφόρα εγκαύματα, αφού τα κομμάτια ύφασμα ήταν εύφλεκτα και μια μικρή απροσεξία μπορούσε να μετατρέψει το ρούχο σε φλεγόμενη μπάλα.

Κεριά, τζάκια, ακόμα και κάφτρες από τσιγάρο ήταν οι πηγές όπου άναβαν τα ογκώδη ρούχα των κυριών, σε συνδυασμό με τη δυσκολία να αφαιρεθεί εύκολα και το αποτέλεσμα ήταν δραματικό.

Το βασανιστικό ρούχο που φορούσαν οι γυναίκες τον 19ο αιώνα. Ευθύνεται για  τραυματισμούς και θανάτους γυναικών. Λιποθυμούσαν, υπέφεραν και προκαλούσαν  πολλές ζημιές αλλά και βλάβες σε ζωτικά τους όργανα - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ 18ος - 19ος αιώνας. - ppt κατέβασμα

πηγη

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Ζαννίνο: Το πραγματικό του όνομα, η κλοπή της συζύγου του που έσωσε από τον υπόκοσμο και το τέλος στα 71 του

Next post

Η τραγική ιστορία του πιο έξυπνου ανθρώπου που έζησε ποτέ