Κοσμος

Πρώτη ν3κρή στην Πολωνία από τον νόμο κατά των αμβλώσ3ων: Π3θ@νε από σηπτικό σοκ

 

 

Ηανακοίνωση της πολωνικής κυβέρνησης ότι απαγορεύει τις αμβλώσεις στις αρχές του χρόνου βύθισε τη χώρα σε μια σειρά από διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, ανθρώπων κάθε φύλου που διεκδικούσαν το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση, ειδικά σε περιπτώσεις που συνέτρεχαν σοβαροί ιατρικοί λόγοι.

Πρόσφατα οι φόβοι των διαδηλωτών επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο, καθώς καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος εξαιτίας του νόμου κατά των αμβλώσεων. Πρόκειται για μια γυναίκα 30 ετών, την Ιζαμπέλα, που πέθανε τον Σεπτέμβριο σε νοσοκομείο της Πολωνίας, αλλά η οικογένειά της μόλις πριν από λίγες μέρες αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ιστορία της.

Στις 22 εβδομάδες της κύησής της παρατηρήθηκε έλλειψη αμνιακού υγρού, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες στο έμβρυο θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά και εκείνη της μητέρας. Ωστόσο οι γιατροί στο νοσοκομείο αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε άμβλωση, με αποτέλεσμα η νεαρή γυναίκα να πεθάνει από σηπτικό σοκ.

Στις 22 εβδομάδες της κύησής της παρατηρήθηκε έλλειψη αμνιακού υγρού, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες στο έμβρυο θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά και εκείνη της μητέρας.

Για μια ακόμα φορά λοιπόν οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Κρακοβίας και της Βαρσοβίας, για να ανάψουν από ένα κερί στη μνήμη της Ιζαμπέλα και να ζητήσουν την κατάργηση του νόμου, που γυρίζει τα γυναικεία δικαιώματα πολλά χρόνια πίσω. Έτσι, υπήρξε μια ελάχιστη δικαίωση για την οικογένεια της Ιζαμπέλα που, σύμφωνα με δήλωσή της, αποφάσισε να μιλήσει για τις συνθήκες του θανάτου της με την ελπίδα «να τραβήξει την προσοχή του κόσμου στην κατάσταση των γυναικών και των γιατρών στην Πολωνία και να οδηγήσει σε αλλαγές στο νόμο».

«Αν αυτό είχε συμβεί πριν από την εφαρμογή του νόμου, η Ιζαμπέλα πιθανότατα δεν θα πέθαινε», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά η Irene Donadio, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού δικτύου οικογενειακού προγραμματισμού International Planned Parenthood Federation European Network, στην Washington Post.

 

Έρχεται διπλή δέσμη κινήτρων για να ζητάμε «e-αποδείξεις»

Οργή στην Πολωνία: Πρώτη νεκρή από τον νόμο κατά των αμβλώσεων - Πέθανε από σηπτικό  σοκ

https://www.marieclaire.gr/

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Έρχεται διπλή δέσμη κινήτρων για να ζητάμε «e-αποδείξεις»

Next post

Κ2κοποίηση 8χρονης στη Ρόδο: Σε νέα ανωμοτί κατάθεση για σ3ξου@λικά εγκλήματα κλήθηκε ο παππούς της ανήλικης