υγεια

Προσοχή! Αυτό το φυτό προκαλεί τοξική δηλητηρίαση

Το φυτό που βλέπετε στην φωτογραφία σίγουρα το έχετε δει σε κάποια γλάστρα στο σπίτι ενός γνωστού, ή ακόμα και στο σπίτι σας.
Η επιστημονική του ονομασία είναι “Diffenbachia” (Ντιφενμπάχια) και σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων, αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι αυτό το φυτό μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρο για τους ανθρώπους και ειδικά για τα μικρά παιδιά!
Η Ντιφενμπάχια είναι ένα είδος εσωτερικού φυτού σπίτι με μεγάλα, πολύχρωμα φύλλα. Είναι πολύ τοξικό και η δηλητηρίαση στον άνθρωπο μπορεί να προκύψει αν μασουλήσει κανείς τα φύλλα, ον μίσχο ή και τη ρίζα του φυτού. Γι’ αυτό και τα μικρά παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού συνηθίζουν να βάζουν στο στόμα τους “ό,τι βρουν μπροστά τους”. Δηλητηριώδες συστατικό -Οξαλικό οξύ -Ασπαραγίνη (μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε αυτό το φυτό) Συμπτώματα τοξικής δηλητηρίασης από Ντιφενμπάχια -Κάψιμο στο στόμα ή στο λαιμό -Βλάβη στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού -Διάρροια -Πόνος στο μάτι -Βραχνή φωνή -Ναυτία ή εμετός -Πρήξιμο και φλύκταινες στο στόμα ή τη γλώσσα -Φουσκάλες και οίδημα στο στόμα που μπορεί να είναι αρκετά σοβαρό ώστε να εμποδίζει την κανονική ομιλία, την εισπνοή και την κατάποση.

 

 

tt_923160444

 

 

Τι να κάνετε στο σπίτι σε περίπτωση δηλητηρίασης από Ντιφενμπάχια Σκουπίστε το στόμα με ένα κρύο, υγρό πανί. Ξεπλύνετε καλά τα μάτια και το δέρμα του προσώπου, αν αγγίξατε χυμούς από το φυτό και μετά το πρόσωπό σας. Δώστε στον ασθενή να πιει γάλα. Καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων για περισσότερη καθοδήγηση. Πριν από την κλήση έκτακτης ανάγκης φροντίστε να γνωρίζετε τις ακόλουθες πληροφορίες: -Ηλικία, σωματικό βάρος και γενική κατάσταση του ασθενούς -Τα μέρη του φυτού που έφαγε -Το πότε συνέβη αυτό -Πόση ποσότητα κατάπιε Πρόγνωση Εάν η επαφή με το στόμα του ασθενούς δεν είναι εκτεταμένη, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες. Για τους ασθενείς που έχουν σοβαρή επαφή με το φυτό, απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος αποκατάστασης. Πρόληψη Μην αγγίζετε και μην τρώτε ποτέ οποιοδήποτε φυτό με το οποίο δεν είστε εξοικειωμένοι. Να πλένετε καλά τα χέρια σας πάντα μετά από εργασία στον κήπο.
www.nlm.nih.gov

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Μεσογειακή ζύμη μπριζέ με ελαιόλαδο

Next post

Φουσκάλες στα πόδια: Πρέπει να τις ανοίγουμε ή όχι;