διαφορα

Οι σκύλοι τελικά γέρνουν το κεφάλι για έναν πάρα πολύ απλό λόγο

Οι σκύλοι τελικά γέρνουν το κεφάλι για έναν πάρα πολύ απλό λόγο

 

Τι έδειξε νέα έρευνα

 

Πολλά έχουν ειπωθεί για την εξαιρετικά γλυκιά κίνηση του σκύλου να γέρνει το κεφάλι του από κάποια πλευρά όταν του μιλάμε. Από το ότι δεν μας καταλαβαίνει, μέχρι ότι θέλει να μας δει καλύτερα γιατί τον ενοχλεί η μουσούδα του. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι μας κάνει να «λιώνουμε» κάθε φορά που το βλέπουμε. Και σύμφωνα με νέα μελέτη, είναι κάτι περισσότερο από μια χαριτωμένη κίνηση.

Οι ερευνητές στο Eotvos Lorand University της Βουδαπέστης, μελέτησαν τη θεωρία ότι η αξιολάτρευτη κλίση του κεφαλιού ενός σκύλου θα μπορούσε να συνδεθεί με την ικανότητά τους να επεξεργάζονται τα ονόματα των αντικειμένων. Δηλαδή να αντιδρούν έτσι όταν συσχετίζουν λέξεις με τα αγαπημένα τους αντικείμενα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο «Animal Cognition», το συμπέρασμα είναι ότι «μόνο μερικοί σκύλοι μπορούν να μάθουν τα ονόματα των αντικειμένων, ακόμα και μετά από λίγες φορές, την ίδια ώρα που οι περισσότεροι δεν το κάνουν».

Υπέθεσαν ότι ο σκύλος γέρνει το κεφάλι του επειδή επεξεργάζεται «σημαντικά ακουστικά ερεθίσματα» και πως τα σκυλιά που κατάφερναν να συσχετίσουν μια λέξη με ένα αντικείμενο, όπως για παράδειγμα ένα αγαπημένο παιχνίδι τους, θα έγερναν το κεφάλι πιο συχνά από εκείνα που δεν έκαναν τη συσχέτιση μεταξύ λέξης και αντικειμένου.

Ο λόγος που οι σκύλοι "γέρνουν" τα κεφάλια τους είναι ό,τι πιο γλυκό θα  ακούσεις σήμερα - neolaia.gr

Στην έρευνα συμμετείχαν 40 σκύλοι (στην πλειοψηφία τους border collies). Μέσα σε διάστημα τριών μηνών οι σκύλοι έμαθαν τα ονόματα δυο παιχνιδιών. Οι επιστήμονες ονόμασαν τους σκύλους που μπορούσαν να μάθουν γρηγορότερα τα ονόματα των αντικειμένων «gifted word learners» δηλαδή «χαρισματικοί μαθητές λέξεων».

Η έρευνα έδειξε πως η υπόθεση των επιστημόνων ήταν ακριβής. Όσο προσπαθούσαν να μάθουν στους σκύλους τα ονόματα των αντικειμένων, οι «χαρισματικοί μαθητές λέξεων» έγερναν το κεφάλι τους κατά 43%, ενώ οι υπόλοιποι μόλις στο 2%. Από τους 40 σκύλους, οι χαρισματικοί ήταν μόλις 7.

Βέβαια, υπάρχουν αρκετές παράμετροι για να γείρει το κεφάλι του ο σκύλος. Ο τόνος της φωνής του ιδιοκτήτη, που αν είναι ήπιος τότε ο σκύλος ανταποκρίνεται περισσότερο, οι λέξεις που χρησιμοποιεί κάποιος, η ράτσα του σκύλου, αλλά και η μνήμη του. «Πρέπει να πούμε ότι μελετήσαμε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Την αντίδραση των χαρισματικών σκύλων στο άκουσμα των ονομάτων των παιχνιδιών τους. Δεν πρέπει να πιστέψουμε αυτόματα ότι οι σκύλοι αυτοί γέρνουν το κεφάλι τους και σε άλλες καταστάσεις».

Παρόλο που η μελέτη είναι πολλά υποσχόμενη, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα πάνω στο θέμα, σε περισσότερες ράτσες σκύλων.

 

Οι σκύλοι έχουν τελικά λόγο που γέρνουν το κεφάλι τους - Δείτε ποιος είναι | News On Net

πηγη

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Τα φάρμακα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ξεκαθαρίζει μελέτη

Next post

Γιατί αυτά που συμβαίνουν στη Ρωσία δε συμβαίνουν πουθενά αλλού στον κόσμο