Ερευνες

Οι άνθρωποι που τρώνε τα νύχια τους έχουν αυτό το κοινό χαρακτηριστικό στην προσωπικότητα τους.

Οι άνθρωποι που τρώνε τα νύχια τους έχουν αυτό το κοινό χαρακτηριστικό στην προσωπικότητα τους.

 

Εάν σας ρωτούσαν γιατί κάποιοι άνθρωποι τρώνε τα νύχια τους, οι περισσότεροι από εσάς θα το περιγράφατε μάλλον σαν μια νευρική συνήθεια.

Αλλά, σύμφωνα με μια νεότερη έρευνα, το άγχος μπορεί να μην είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από το φάγωμα των νυχιών και άλλες ‘επαναλαμβανόμενες  συμπεριφορές’, που επικεντρώνονται στο σώμα.

Η  μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, δείχνει με το δάχτυλο … τελειομανία!

‘Πιστεύουμε ότι τα άτομα με αυτές τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές μπορεί να είναι τελειομανείς,  που σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να χαλαρώσουν και να εκτελέσουν τα καθήκοντα σε κανονικό ρυθμό’, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Dr Kieron O’Connor. ‘Επομένως, είναι επιρρεπείς στην απογοήτευση, στην ανυπομονησία και στην δυσαρέσκεια όταν δεν επιτύχουν τους στόχους τους.’

Με άλλα λόγια, δεν είναι το άγχος που τους κάνει να τρώνε τα νύχια. Είναι η απογοήτευση.

Οι ερευνητές μελέτησαν 48 συμμετέχοντες. Οι μισοί από αυτούς ήταν άτομα που είχαν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως το φάγωμα των νυχιών.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπληρώσουν μια σειρά από τεστ με σκοπό να μελετηθεί η οργανωτική συμπεριφορά τους και πως ρύθμιζαν το συναίσθημα.

Τελικά, αυτοί που έτρωγαν τα νύχια ταυτοποιήθηκαν σαν οργανωτικοί τελειομανείς.  Όπως αναφέρεται στο Scientific American, η οργανωτική τελειομανία χαρακτηρίζεται από μια τάση για πολλά σχέδια, πολλή εργασία και μεγάλη απογοήτευση λόγω έλλειψης  δραστηριότητας.

Το δάγκωμα των νυχιών βοηθά τους τελειομανείς να αισθάνονται λιγότερο απογοητευμένοι στην παρούσα στιγμή.  Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό τους βοηθά να απελευθερώσουν μέρος αυτής της ενέργειας και της πρόθεσης.

Ωστόσο, αυτή η ικανοποίηση δεν κρατά πολύ και γρήγορα αντικαθίστανται με πόνο ή και αμηχανία.

Πιθανός αντίκτυπος της Μελέτης

e73c1734de1d4b774feac1c018540b5b

Ενώ το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να φαίνεται σαν μια σχετικά ακίνδυνη πράξη, έχει την δυνατότητα να προκαλέσει αρκετές βλάβες, μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με το WebMD, το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, αποδυνάμωση των δοντιών και στην ντροπή που προκαλεί η παραμόρφωση των νυχιών.

Οι κίνδυνοι αυτοί, μαζί με την αυτή καθ’ αυτή κακή συνήθεια του φαγώματος των νυχιών , αποτελούν τον βασικό  στόχο για τους ψυχοθεραπευτές, οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να ξεπεράσουν αυτήν την συμπεριφορά.

Αυτή η νέα μελέτη έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει αυτούς τους θεραπευτές να κατανοήσουν καλύτερα τους ασθενείς τους και τι προκαλεί αυτήν την συμπεριφορά τους.

‘Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα άτομα που πάσχουν από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές με στόχο το σώμα, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις θεραπείες που σχεδιάζονται για να μειώσουν την απογοήτευση και την ανία και να τροποποιήσουν τις τελειομανείς πεποιθήσεις’, δήλωσε η Sarah Roberts, μια από τους συντάκτες της μελέτης.

Πηγή: www.diaforetiko.gr

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

12 εναλλακτικές χρήσεις της οδοντόκρεμας που μάλλον δεν είχες φανταστεί.

Next post

Ο Γρίφος Του Σερβιτόρου: Μπορείτε Να Βρείτε την Απάντηση;