Ερευνες

Ξέρετε τι συμβαίνει στο μυαλό στα 45; Δεν θα σας αρέσει αυτό…

 

Ξέρετε τι συμβαίνει στο μυαλό στα 45; Δεν θα σας αρέσει αυτό…

 

 

Ερευνητές αποκαλύπτουν σε ποια ηλικία η γνωστική μας λειτουργία αγγίζει την κορύφωσή της αλλά και πότε πρέπει να αναμένουμε την αρχή της φθίνουσας πορείας της

Ο εγκέφαλος γερνά και είναι κοινή γνώση πως η γνωστική μας ικανότητα εξασθενεί με το γήρας. Πότε όμως το μυαλό μας αγγίζει την πλήρη ακμή του και πότε ξεκινά η πτώση;

Σε κοινή τους έρευνα, ερευνητές από το Institut Polytechnique των Παρισίων, το Ludwig-Maximilians-Universitat στο Μόναχο και το Erasmus University του Ρότερνταμ, ανακάλυψαν πως οι γνωστικές μας δεξιότητες φτάνουν στην κορύφωσή τους στα 35 έτη, με τη φθορά τους να ξεκινά στα 45.

Τα ευρήματα των Anthony Strittmatter, Uwe Sunde και Dainis Zegners δημοσιεύονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Παλαιότερη έρευνα είχε διαπιστώσει πως για την πλειονότητα των ανθρώπων η γνωστική ικανότητα αρχίζει να φθίνει κατά τη μέση ηλικία και να εξασθενεί δραματικά μέχρι το τέλος. Το ενδιαφέρον στη νέα προσπάθεια αποτέλεσε η μέθοδος των ερευνητών, οι οποίοι διερεύνησαν την πορεία της γνωστικής υγείας μέσα από επαγγελματίες σκακιστές.

Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν οι κινήσεις των σκακιστών από 24.000 επαγγελματικούς αγώνες σκακιού για το διάστημα 1890-2014. Συνολικά, μελέτησαν τις κινήσεις 4.294 παικτών, 20 εκ των οποίων ήταν παγκόσμιοι πρωταθλητές, ενώ οι υπόλοιποι είχαν υπάρξει αντίπαλοί τους. Στόχος ήταν να παρατηρηθεί το επίπεδο των δεξιοτήτων των παικτών επί πολλά έτη αλλά και πώς επέδρασε σε αυτές η πάροδος του χρόνου. Για να το επιτύχουν, σύγκριναν τις κινήσεις που κάθε παίκτη με τις βέλτιστες κινήσεις που προτάθηκαν από έναν υπολογιστή.

Διαπιστώθηκε ότι η απόδοση για τους περισσότερους παίκτες αυξήθηκε ραγδαία μέχρι την ηλικία των 20 ετών και για δεκαπέντε περίπου χρόνια η βελτίωση ακολούθησε με χαμηλότερο ρυθμό. Οι περισσότεροι από τους παίκτες κατάφεραν να διατηρήσουν τις ύψιστες ικανότητές τους για περίπου δέκα χρόνια. Τα 45 έτη αποτέλεσαν την έναρξη της εξασθένισης των δεξιοτήτων τους, ακολουθώντας την πορεία μια ετεροκλινούς καμπύλης.

Μια επιπλέον διαπίστωση ήταν ότι η απόδοση των παικτών συνολικά έχει αυξηθεί τα τελευταία 125 χρόνια, ιδίως στους νέους. Υπήρξε μια σημαντική άνοδος στη δεκαετία του 1990, οπότε οι λάτρεις του σκακιού απέκτησαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά παιχνίδια σκακιού, τα οποία τους έδιναν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν ισχυρότερους αντιπάλους. Επιπλέον, το επίπεδο εμπειρίας για τους περισσότερους παίκτες αυξήθηκεαφού σήμερα,   οι επαγγελματίες σκακιστές παίζουν πολύ περισσότερους αγώνες από ό, τι πριν από έναν αιώνα

 

 

http://ygeiamou.gr

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Ξέσπασμα του Στράτου Τζώρτζογλου για τις καταγγελίες

Next post

Το τέλειο σκορδόψωμο. Γευστική δοκιμή σε 4 συνταγές!