Κοσμος

Μια άλλη επιδημία ξαναχτύπησε τις ΗΠΑ: 100.000 ν3κροί μέσα σε έναν χρόνο

Μια άλλη επιδημία ξαναχτύπησε τις ΗΠΑ: 100.000 νεκροί μέσα σε έναν χρόνο

 

 

 

Τα στοιχεία δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Και οι αριθμοί δεν προκαλούν απλά ανησυχία. Γιατί τον τελευταίο χρόνο πέθαναν από ναρκωτικά περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ στις ΗΠΑ. Πολύ περισσότεροι από τη διαβόητη «επιδημία του κρακ» τη δεκαετία του ’80.
Σε αυτή τη νέα «επιδημία» των θανάτων από ναρκωτικά, συνέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού. Ένας φαύλος κύκλος δημιουργήθηκε και τα θύματα αυξάνονταν και από τις δυο πλευρές. Η ιατρική περίθαλψη επικεντρώθηκε στον κορωνοϊό, τα προβλήματα ψυχικής υγείας αυξήθηκαν και φυσικά, τα ναρκωτικά κυκλοφόρησαν σε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι θάνατοι έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ. 100 χιλιάδες. Αν δεν είναι αυτό επιδημία, τότε τι είναι; Οι θάνατοι καταγράφηκαν μεταξύ του Απριλίου του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Η αύξηση από τους προηγούμενους 12 μήνες έφτασε το 28,5%, όπως αναφέρει το CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Η κυβέρνηση του προέδρου Biden κινητοποιήθηκε μόλις άκουσε αυτά τα νούμερα. Δυστυχώς, το κακό είχε ήδη γίνει. Ανακοίνωσε λοιπόν πως θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση σε όλες τις πολιτείες τη ναλοξόνη, μια ουσία που δύναται να αναστρέψει την επίδραση της υπερβολικής δόσης οπιοειδών ναρκωτικών. Όπως δήλωσε ο Biden «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αυτή την επιδημία απωλειών, η οποία έχει επηρεάσει οικογένειες και κοινότητες σε όλη τη χώρα», μιλώντας για την πρώτη φορά που οι θάνατοι από ναρκωτικά είναι εξαψήφιοι μέσα σε έναν χρόνο.

O Joshua Sharfstein, διευθυντής της Αμερικανικής Πρωτοβουλίας Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του John Hopkins, δήλωσε πως «πρόκειται για μια ακόμα σημαντική τραγωδία που κρύβει αυτή η πανδημία του κορωνοϊού».

Πρόσθεσε ότι η αύξηση οφείλεται σε δυο παράγοντες. Ο πρώτος είναι οι διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία, η οποία έφερε ένα μεγάλο όγκο στρες σε αρκετούς ανθρώπους. Ο δεύτερος είναι ότι οι παράνομες ουσίες που κυκλοφορούσαν στους δρόμους έγιναν πιο θανατηφόρες. Και αυτό γιατί η φαιντανύλη, μια ουσία 100 φορές ισχυρότερη από τη μορφίνη, αναμειγνύεται συνεχώς όλο και με περισσότερα ναρκωτικά, όπως για παράδειγμα η κοκαΐνη, χωρίς οι χρήστες να το ξέρουν, αφού οι διακινητές προσπαθούν να αυξήσουν την επίδραση και την εθιστικότητά τους. Ο Sharfstein καλεί τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη επιδημία, με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετώπισαν την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι πολιτείες που είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από ναρκωτικά, ήταν το Βερμόντ με 70%, η Δυτική Βιρτζίνια με 62.2% και τρίτο το Κεντάκι με 54,5%. Αλλά και η πολιτεία με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στις ΗΠΑ, Η Καλιφόρνια δηλαδή, έφτασε σε ποσοστό το 47,8%.

 

πηγη

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Πώς ξεκίνησε η ποτοαπαγόρευση και ποιος βρισκόταν πίσω από αυτή

Next post

Ο πρώτος άνθρωπος που πήδηξε από τη γέφυρα του Brooklyn δεν ήθελε να αυτοκτονήσει