υγεια

Μήπως πίνεις υπερβολικά πολύ νερό ‑ Τα 9 σημάδια της υπερυδάτωσης

Νερό: Τι μπορούμε να πάθουμε αν πιούμε πάρα πολύ - HEALTHVIEW

 

Μήπως πίνεις υπερβολικά πολύ νερό ‑ Τα 9 σημάδια της υπερυδάτωσης

 

 

Οι διατροφολόγοι συνεχώς μας λένε να πίνουμε ΠΟΛΥ νερό γιατί βοηθάει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Ωστόσο αυτό που συνήθως δεν λένε ότι όσο επικίνδυνη είναι η αφυδάτωση για τον οργανισμό μας εξίσου είναι και η υπερυδάτωση.

Η υπερβολική κατανάλωση νερού στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή ακόμα και θάνατο.

Πως μπορεί κάποιος να καταλάβει ο καταναλώνει πάρα πολύ νερό; Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν 9 ενδείξεις της υπερυδάτωσης.

Κουβαλάτε ένα μπουκαλάκι νερό συνέχεια και παντού

Εάν κυκλοφορείτε με ένα μπουκάλι νερό όλη την ημέρα και το ξαναγεμίζετε αμέσως όταν εξαντληθεί, μπορεί και να πίνετε πολύ νερό. Η συνεχής προσθήκη νερού στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα, γεγονός που πιθανόν να προκαλέσει πρήξιμο των κυττάρων. Σύμφωνα με την Tamara Hew-Butler, PhD, καθηγήτρια φυσικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, στο Ρότσεστερ, αυτή η συνήθεια μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνή, καθώς μπορεί να διογκώσει τον εγκέφαλό, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο. «Ο ανθρώπινος εγκέφαλός μπορεί να διογκωθεί μόνο 8 – 10% πριν φτάσει στο κρανίο και σπρώξει τα τοιχώματα προς τα έξω», υπογραμμίζει.

Πίνετε νερό ακόμα και όταν δεν διψάτε

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν το σώμα σας χρειάζεται πραγματικά περισσότερο νερό είναι να γνωρίζετε συνειδητά εάν διψάτε ή όχι. «Το σώμα μας είναι τόσο προγραμματισμένο να καταπολεμά την αφυδάτωση – γιατί πάντα ζούσαμε με τον φόβο της σπανιότητας ή της έλλειψης αρκετής ποσότητας – που διαθέτει ενσωματωμένους μηχανισμούς ειδικά για αυτή την αποφυγή», τονίζει η Hew-Butler. «Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς που έχουν όλα τα ζώα είναι η δίψα. Η δίψα είναι η ατομική οθόνη κάθε σώματος που τους ενημερώνει αν χρειάζονται περισσότερο νερό. Όσο περισσότερο νερό χρειάζεστε, τόσο περισσότερο διψάτε». Εάν δεν διψάτε πιθανότατα δεν χρειάζεστε έξτρα νερό.

Πίνετε νερό μέχρι να είναι καθαρά τα ούρα σας

Εάν πίνετε υγιεινή ποσότητα νερού, το χρώμα των ούρων σας θα πρέπει να είναι αχυρένιο έως διαφανές κίτρινο. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα καθαρά ούρα είναι το πιο υγιές σημάδι ενυδάτωσης, τα ούρα χωρίς καθόλου χρώμα μπορεί να είναι σημάδι ότι πίνετε πολύ νερό. Για τους περισσότερους ανθρώπους, 8 έως 10 ποτήρια νερό την ημέρα θεωρούνται μια φυσιολογική ποσότητα. Αυτή η πρόταση ποικίλλει ανάλογα με το ύψος, το βάρος και τα μοτίβα άσκησης ενός ατόμου.

Συχνή επιθυμία για ούρηση ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτα

Μπορεί να πίνετε πολύ νερό εάν ξυπνάτε συχνά στη μέση της νύχτας για να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο. Σύμφωνα με έρευνα του Κλίβελαντ, οι περισσότεροι άνθρωποι ουρούν από 6 έως 8 φορές την ημέρα. Εάν ουρείτε περισσότερες από 10 φορές ημερησίως, μπορεί να πίνετε περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζεται το σώμα σας.

Αισθάνεστε ναυτία και τάσεις για έμετο

Τα συμπτώματα της υπερυδάτωσης μοιάζουν πολύ με αυτά της αφυδάτωσης, σύμφωνα με την Hew-Butler. Όταν πίνετε πολύ νερό, τα νεφρά σας δεν μπορούν να απαλλαγούν από το υπερβολικό υγρό και το νερό αρχίζει να μαζεύεται στο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, που συχνά περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και διάρροια.

 Έντονοι πονοκέφαλοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Οι πονοκέφαλοι είναι και σημάδι υπερυδάτωσης και αφυδάτωσης – παρόμοια με τη ναυτία, τον έμετο και τη διάρροια. Όταν πίνετε πολύ νερό, η συγκέντρωση αλατιού στο αίμα σας μειώνεται, προκαλώντας πρήξιμο των κυττάρων στα όργανα σε όλο το σώμα σας. Όταν η συγκέντρωση αλατιού σας είναι χαμηλή, τα κύτταρα σας μεγαλώνουν. Όταν πίνετε πολύ νερό, ο εγκέφαλός σας μεγαλώνει πραγματικά σε μέγεθος και πιέζει το κρανίο. Αυτή η πρόσθετη πίεση μπορεί να προκαλέσει παλμικό πονοκέφαλο και πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλική βλάβη και δυσκολία στην αναπνοή.

Παρατηρείτε πρήξιμο ή αποχρωματισμό στα χέρια, τα χείλη και τα πόδια σας

Σε πολλές περιπτώσεις υπερυδάτωσης, οι άνθρωποι θα εμφανίσουν αισθητό πρήξιμο ή αποχρωματισμό στα χέρια, τα χείλη και τα πόδια τους. Όταν όλα τα κύτταρα σε όλο το σώμα σας διογκωθούν, το δέρμα σας θα αρχίσει να διογκώνεται επίσης ορατά. Όσοι πίνουν πολύ νερό μπορεί να πάρουν βάρος ξαφνικά λόγω πρηξίματος και υπερβολικού νερού στην κυκλοφορία του αίματος.

Σωματική αδυναμία και ατονία

Το να έχεις ένα υγιές, πλήρως λειτουργικό σώμα έχει να κάνει με την ισορροπία. Όταν πίνετε πολύ νερό, τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών σας πέφτουν και αυτή η ισορροπία διακυβεύεται. Τα χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως μυϊκούς σπασμούς και κράμπες.

Αισθάνεστε έντονη κόπωση

Τα νεφρά σας είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα του νερού που πίνετε μέσω του σώματός σας και διασφαλίζουν ότι τα επίπεδα υγρών στην κυκλοφορία του αίματός σας παραμένουν ισορροπημένα. Όταν πίνετε πολύ νερό, τα νεφρά σας πρέπει να εργαστούν ακόμη πιο σκληρά, δημιουργώντας μια αγχωτική αντίδραση από τις ορμόνες σας που αφήνει το σώμα σας αγχωμένο και κουρασμένο.

 

https://www.e-daily.gr/

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Αλλαγή του καιρού από αύριο: Χειμωνιάζει, πέφτει κατακόρυφα η θερμοκρασία

Next post

Thug Slime: Ποιος είναι ο γνωστός τράπερ που εμπλέκεται στην επίθεση με μαχαίρι στον Κολωνό