υγεια

Μήπως η γλώσσας είναι μωβ; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε

Τι είναι αυτό που κάνει μια γλώσσα ενός ατόμου να αποκτήσει ένα έντονα μωβ χρωματισμό; Η απάντηση μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή από το “επειδή έφαγε βατόμουρα” και να υποδεικνύει κάποιο θέμα υγείας που απαιτεί άμεση επίβλεψη.

Πέραν του να γίνει εντελώς μωβ, η γλώσσα σας θα μπορούσε επίσης να έχει καιθ άλλες μωβ αποχρώσεις, όπως το πορφυρό κόκκινο, το σκούρο μωβ, το μαύρο μωβ και το μπλε μοβ. Επιπλέον, αυτοί οι αποχρωματισμοί είναι πιθανό να εκδηλωθούν στην μία πλευρά της γλώσσας σας, ή και στο κάτω μέρος και να μην είναι άμεσα ορατοί.

Ο μωβ αποχρωματισμός στη γλώσσα μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, δεδομένου ότι μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από υποκείμενες αιτίες. Μερικές από τις κοινές αιτίες αυτού του φαινομένου, συμπεριλαμβανομένων των μωβ κηλίδων στη γλώσσα είναι:

1. Γενικό πρόβλημα κυκλοφορίας του αίματος

Η πρώτη πιθανή αιτία μιας γλώσσας που είναι μωβ είναι ένα πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα πολλών ασθενειών και παθήσεων, όπως -μεταξύ άλλων- είναι η περιφερική αρτηριακή νόσος, η θρόμβωση στο αίμα, οι κιρσοί, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η νόσος του Raynaud. Θα έχετε άλλα συμπτώματα όπως μούδιασμα, πόνος, μυϊκές κράμπες, τσούξιμο ή έντονος πόνος χωλότητα, καθώς και τσούξιμο σώμα.

2. Διατροφικές ανεπάρκειες

Οι διατροφικές ανεπάρκειες είναι μια άλλη κοινή αιτία του μωβ χρωματισμού της γλώσσας, ιδίως η ανεπάρκεια σε ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2). Ωστόσο, τα πιο κοινά συμπτώματα της ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης είναι ο πονόλαιμος και οι σχισμές στα χείλη (σκασμένα χείλη). Επιπλέον, η έλλειψη σε βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ έχουν επίσης συνδεθεί με ένα κοκκινωπό μωβ χρωματισμό στην γλώσσα.

3. Χρόνια βρογχίτιδα

Η χρόνια βρογχίτιδα που επηρεάζει την παροχή οξυγόνου στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε γλώσσα που είναι μωβ σκούρο ή σκούρο μπλε. Η χρόνια βρογχίτιδα είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει γαλαζωπό-μωβ δέρμα και φλέβες. Αν έχετε χρόνια βρογχίτιδα, θα πρέπει να δείτε και άλλα συμπτώματα όπως δύσπνοια, λαχάνιασμα, επίμονο βήχα με βλεννώδεις απεκκρίσεις (φλέγματα), καθώς και συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

4. Υψηλή επίπεδα χοληστερόλης

Το μωβ χρώμα στην γλώσσα συνδέεται και με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η υψηλή χοληστερόλη είναι επίσης συχνά αιτία καρδιακών προβλημάτων, καθώς και προβλημάτων στην κυκλοφορία του αίματος.

5. Άλλες παθήσεις που συνδέονται με το μωβ χρώμα στη γλώσσα

-Ασθενές πεπτικό σύστημα.

-Πρόβλημα στο λεμφικό σύστημα, καθώς και αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων.

-Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ιδίως σε άτομα με θανατηφόρες ασθένειες όπως ο ιός HIV του AIDS.

-Πελάγρα, στεατόρροια, Σύνδρομο Plummer-Vinson ή κακοήθης αναιμία.

-Παρατεταμένη χρήση ορισμένων φαρμάκων (όπως τα αντιβιοτικά) ή αντιδράσεις σε ορισμένα διατροφικά πλάνα ή συγκεριμένες τροφές.

-Συσσώρευση υπολειμμάτων τροφών και συνεπακόλουθη ανάπτυξη βακτηρίων.

-Μια παρατεταμένη φλεγμονή της γλώσσας.

Πηγή:iatropedia.gr

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Αν δείτε αυτό το σημάδι στο σώμα μας τρέξτε στο γιατρό

Next post

Γιατί ορισμένοι καπνιστές έχουν υγιή πνευμόνια