υγεια

Λοιμώξεις ουροποιητικού: 10 μέτρα προστασίας σε εικόνες

 

 

Λοιμώξεις ουροποιητικού: 10 μέτρα προστασίας σε εικόνες

 

 

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού προκαλούνται όταν εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα βακτήρια, επηρεάζοντας τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα.

 

Όλοι μπορούν να αναπτύξουν λοίμωξη του ουροποιητικού, είναι όμως συχνότερη στις γυναίκες προκαλώντας επώδυνη ούρηση και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

Δείτε ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε για να προλάβετε και να μειώσετε τον κίνδυνο επανεμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού.

 

 

Ούρηση μετά το σεξ: Είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους πρόληψης μιας λοίμωξης του ουροποιητικού. Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε την ανάγκη να ουρήσετε, είναι σημαντικό να το κάνετε προκειμένου να απομακρυνθούν τυχόν βακτήρια. Είναι επίσης σημαντικό να πηγαίνετε τακτικά στην τουαλέτα, κάθε 2-3 ώρες, καθώς η παραμονή των βακτηρίων στην ουρήθρα προκαλεί τον πολλαπλασιασμό τους. Μην ξεχνάτε να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω και όχι το αντίστροφο, καθώς είναι πιθανότερο να μεταφερθούν βακτήρια, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοίμωξης.

 

 

Αποφεύγετε το μπάνιο μετά το σεξ: Τα χημικά στα άλατα μπάνιου και κάποια καθαριστικά προϊόντα, είναι πιθανό να ερεθίσουν την ουρήθρα και να σας κάνουν πιο ευάλωτες σε λοιμώξεις. Αποφεύγετε τα αρώματα, τα αρωματικά χαρτιά υγείας και άλλα προϊόντα, όπως αποσμητικά και αφρόλουτρα με άρωμα, που διαταράσσουν την ισορροπία του ρΗ στον κόλπο και αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης.

 

 

Καλή ενυδάτωση: Είναι σημαντικό να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας, καθώς έτσι απομακρύνετε τα βακτήρια και βοηθάτε την καλή λειτουργία των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.

 

 

 

Αποφεύγετε καφεΐνη και αλκοόλ: Και οι δύο ουσίες ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη, γεγονός που δεν βοηθά στην αντιμετώπιση πιθανής λοίμωξης. Εκτός από τον καφέ, αποφεύγετε τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά.

 

 

Πίνετε τσάι: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα πράσινο τσάι έχει αντιμικροβιακή δράση, ειδικά στο βακτήριο E. coli που προκαλεί λοιμώξεις του ουροποιητικού. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης. Τέλος, είναι ιδανικό για τη διατήρηση της υγείας του κόλπου.

 

 

 

Χυμός κράνμπερι: Πρόκειται για έναν από τους πλέον δημοφιλείς τρόπους προστασίας από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έως και κατά 26%. Αυτό οφείλεται πιθανώς σε ενεργά συστατικά των βακκινίων που εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο συγκεκριμένος χυμός είναι επωφελής σε γυναίκες με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού.

 

 

 

 

Βιταμίνη C: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C ή η λήψη συμπληρωμάτων αποτρέπει την υπερανάπτυξη βακτηρίων, επειδή δημιουργεί όξινο περιβάλλον στα ούρα. Οι ειδικοί συστήνουν την πρόσληψη τουλάχιστον 75mg βιταμίνης C καθημερινά.

 

 

Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής: Όσο πιο καθαροί είναι οι δύο σύντροφοι, τόσο αποφεύγεται ο κίνδυνος λοίμωξης του ουροποιητικού. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα υπερβολικά σωματικά υγρά (σάλιο), αλλά και σπερματοκτόνα, λιπαντικά κλπ. Οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με την περιοχή των γεννητικών οργάνων πρέπει να είναι καθαρό.

 

 

 

Μην μένετε με υγρά ρούχα: Το ζεστό και υγρό περιβάλλον ευνοεί την υπερανάπτυξη βακτηρίων. Είναι σημαντικό να βγάζετε πάντα τα βρεγμένα ρούχα, π.χ. μαγιό ή ρούχα με ιδρώτα. Επιλέγετε άνετα, βαμβακερά εσώρουχα που «αναπνέουν» και αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

 

 

 

Αποφεύγετε τα περιττά: Οι γυναίκες που είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις του ουροποιητικού πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση διαφράγματος, κυπέλλου περιόδου ή σεξουαλικών παιχνιδιών. Τα ξένα σώματα διαταράσσουν την ισορροπία του pH στον κόλπο και προσελκύουν ανεπιθύμητα βακτήρια.

 

πηγη

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Καταργείται η αλλαγή της ώρας, τι αποφάσισε η Ευρωβουλή

Next post

Αλλάζει η ώρα: Πότε πρέπει να γυρίσετε τους δείκτες των ρολογιών σας