Κοσμος

Κύπρος: Βρέθηκαν δύο ύποπτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας

Παπαευαγγέλου: Η οξεία ηπατίτιδα χτυπά κυρίως παιδιά 3-5 ετών – Σε πλήρη  ετοιμότητα η Ελλάδα - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Κύπρος: Βρέθηκαν δύο ύποπτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν στη χώρα δύο κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, πού ίσως συνδέονται με αυτά που βρέθηκαν πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

«Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει για τον εντοπισμό δύο περιστατικών οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας που πληρούν τον ορισμό σε παιδία ηλικίας 5 και 4 ετών, που νόσησαν το Νοέμβριο του 2021 και Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, πάντως, διευκρινίζει ότι τα δύο περιστατικά δεν συνδέονται επιβεβαιωμένα με τα αντίστοιχα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θεωρούνται ύποπτα και εξετάζονται, σύμφωνα με το news4health.gr.

Η υπόλοιπη ανακοίνωση του Υπ. Υγείας Κύπρου

Το Υπουργείο Υγείας παρατηρεί προσεκτικά την αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παιδιά κάτω των 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική.

Πολλά από τα περιστατικά ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα κυρίως κοιλιακού πόνου, διάρροια, εμετού και συχνά ακολουθούμενα από εμφάνιση ίκτερου. Η πλειονότητα των περιστατικών δεν εμφάνισε πυρετό. Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας (WHO, ECDC, CDC) συνεργάζονται έτσι ώστε να εντοπιστεί ο αιτιολογικός παράγοντας, ενώ τα δεδομένα μέχρι στιγμής καταδεικνύουν ένα συγκεκριμένο τύπο αδενοϊού (τύπος 41) ως την επικρατέστερη αιτία.

Ταυτόχρονα γίνεται διερεύνηση για να αποκλειστούν άλλοι αιτιογόνοι παράγοντες ή πιθανοί συμπαράγοντες. Σημειώνεται ότι δεν ανιχνεύθηκαν οι συνήθεις ιοί της Ηπατίτιδας (Α έως Ε). Περιστατικά διερευνώνται από τον Οκτώβριο του 2021 και δεν επιβεβαιώνεται συσχέτιση των περιστατικών αυτών ως παρενέργεια έναντι του εμβολίου COVID-19 καθότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών δεν έχει ιστορικό εμβολιασμού.

 

Ηπατίτιδα: Σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες επεκτάθηκε η μυστηριώδης επιδημία σε  παιδιά | in.gr

 

 

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου προς τους γονείς

Το Υπ. Υγείας της Κύπρου συστήνει στους γονείς να επικοινωνήσουν με τον ιατρό, εάν παρατηρήσουν στα παιδιά τους συμπτώματα (γενικευμένη κακουχία, σκουρόχρωμα ούρα, αποχρωματισμό κοπράνων και ίκτερο, κιτρινίζον χρώμα σε δέρμα και οφθαλμούς).

Παράλληλα, Συστήνεται η τήρηση των μέτρων όπως υγιεινή των χεριών, αποφυγή επαφής με μύτη, μάτια, στόμα και κάλυψη της μύτης και του στόματος ή κάλυψη με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σε βήχα ή φτάρνισμα,.

Επιπρόσθετα, συστήνεται παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και αποφυγή επαφής με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα.

 

Ηπατίτιδα: Σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες επεκτάθηκε η μυστηριώδης επιδημία σε  παιδιά | in.gr

πηγη

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Όλη η κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη - Αποκαλύπτει πότε άρχισε να υποψιάζεται τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Next post

Βαμμένη χωρίς τη μάσκα και με φτιαγμένο μαλλί – Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Ιωάννας Παλιοσπύρου στους Πρωταγωνιστές