υγεια

Κοιτάξτε αμέσως την γλώσσα σας. Αν δείτε κάτι τέτοιο, έχετε μπλέξει άσχημα.

Κοιτάξτε αμέσως την γλώσσα σας. Αν δείτε κάτι τέτοιο, έχετε μπλέξει άσχημα.

 

Δεν είναι ό,τι καλύτερο να βγάζετε τη γλώσσα σας έξω, αλλά είναι σημαντικό να την ελέγχετε που και που στον καθρέπτη. Θα ξέρετε ότι η γλώσσα σας είναι υγιής αν είναι καθαρή και ροζ. Μην ανησυχείτε για τα μικρά εξογκώματα που δίνουν την τραχιά υφή της, γιατί αυτά είναι φυσιολογικά. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που ακολουθούν, μάλλον θα πρέπει να το κοιτάξετε λίγο πιο βαθιά. Η γλώσσα μας μπορεί να μας δώσει μηνύματα για θέματα που αφορούν την υγεία μας, τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσουμε.

Λάβετε υπόψη ότι αυτά είναι μόνο προτάσεις. Ένας αυτοέλεγχος είναι μόνο η αρχή, και εάν έχετε περισσότερες ανησυχίες για τυχόν ανωμαλίες που βλέπετε, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε καλύτερα την κατάσταση. Ενώ ορισμένες καταστάσεις μπορούν να εξομαλυνθούν με απλές αλλαγές, όπως τη βελτίωση της στοματικής υγιεινής σας, άλλες, ωστόσο, μπορεί να είναι πιο σοβαρές.

Έτσι πρέπει να δείχνει μια υγιής γλώσσα.

Η όψη της γλώσσας μας είναι μια ισχυρή ένδειξη όχι μόνο της στοματικής μας υγείας, αλλά της υγείας μας γενικότερα. Όταν ανοίγετε το στόμα σας, θα πρέπει να δείτε μια ροζ γλώσσα καλυμμένη με μικροσκοπικά εξογκώματα. Η American Dental Association συνιστά να βουρτσίζετε τα δόντια σας για 2 λεπτά δύο φορές την ημέρα. Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε, επίσης, τη γλώσσα σας.

Here's what a healthy tongue should look like.

Μπορεί να δείτε λευκές κηλίδες ή ίσως ολόκληρη η γλώσσα σας είναι λευκή.

Μην πανικοβληθείτε. Μπορεί απλά να είναι μια επίστρωση των βακτηρίων, κάτι που μπορεί να διορθωθεί με τη βελτίωση της στοματικής σας υγιεινής. Ωστόσο, εάν ο αποχρωματισμός φαίνεται να επιμένει ή αρχίσετε να νιώθετε πόνο, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε μια μόλυνση ζύμης που ονομάζεται προφορική τσίχλα, ή στοματική καντιντίαση, η σοβαρότητα των οποίων μπορεί να εξαρτάται από τη δύναμη του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μια λευκή γλώσσα μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου.

You might see white spots or maybe your whole tongue is white.

Έχετε ακούσει ποτέ την γεωγραφική γλώσσα;

Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία η γλώσσα αρχίζει να μοιάζει με ένα χάρτη με λευκά ή ανοιχτόχρωμα σύνορα. Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να συνδεθεί με ψωρίαση και με πολλούς άλλους παράγοντες. Ευτυχώς, είναι ακίνδυνη και δεν έχει καμία σχέση με λοιμώξεις ή καρκίνο.

Have you ever heard of geographic tongue?

Μια κόκκινη ή πρησμένη γλώσσα θα μπορούσε να σημαίνει ένα από τα παρακάτω.

Εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα ή φλεγμονή, μπορεί να προκληθεί από ένα συγκεκριμένο συμβάν, όπως η κατανάλωση πικάντικων ή όξινων τροφίμων ή να είναι ένας τραυματισμός από δάγκωμα. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να υποδεικνύει μια ανεπάρκεια βιταμίνης (αν σας λείπει φολικό οξύ ή βιταμίνη Β-12, μπορεί η γλώσσα σας να είναι κόκκινη), το σύνδρομο Kawasaki σε μικρότερα παιδιά, ή οστρακιά σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 10.

Μια πληγή ή αίσθημα καύσου μπορεί να συμβεί σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ή σε εκείνους που χρησιμοποιούν λάθος τύπο οδοντόκρεμας (σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να επιλέξετε μια οδοντόπαστα για ευαίσθητα δόντια).

A red or swollen tongue could mean one of the following.

Παρατηρήσατε κάποια πληγή ή τραύματα.

Αν ακανόνιστα εξογκώματα ή έλκη εμφανίζονται και παραμείνουν στο στόμα σας για πάνω από 6 εβδομάδες, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν λοίμωξη, φλεγμονή, ή καρκίνο. Ανάλογα με το τι συμβαίνει, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε αντιβιοτικά, να πάρετε αντισηπτικό στοματικό διάλυμα, ή να απαιτείται κάποια χειρουργική επέμβαση.

Read this if you notice any sores or lesions.

Έχετε ένα καφέ ή μαύρη γλώσσα;

Όσο ανησυχητικό κι αν σας φαίνεται, μια μαύρη ή καφέ γλώσσα δεν είναι τόσο επιβλαβής. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό είναι ένα σημάδι της κακής στοματικής υγιεινής που μπορείτε να βελτιώσετε πίνοντας περισσότερο νερό και με τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και της γλώσσα σας. Μην ξεχνάτε το οδοντικό νήμα.

Εάν καπνίζετε, καταναλώνετε άφθονο καφέ ή τσάι, παίρνετε φάρμακα με βισμούθιο, ή υποβάλλεστε σε χημειοθεραπείες, μπορεί να δείτε αυτό τον αποχρωματισμό.

Have a brown or black hairy tongue?

Εάν έχετε κυματιστή γλώσσα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για μια σωστή διάγνωση.

Μπορεί να μην είναι καλό σημάδι αν η γλώσσα σας αρχίζει να κάνει κύματα. Αυτό συμβαίνει όταν η γλώσσα μας είναι τόσο πρησμένη ώστε να αρχίσει να δέχεται πιέσεις από τα δόντια. Παρά την ταλαιπωρία που προκαλεί, αυτό το σύμπτωμα είναι γενικά αβλαβές, αλλά μπορεί να υποδεικνύει ένα βαθύτερο πρόβλημα.

If you have a scalloped or wavy tongue, contact your doctor for a correct diagnosis.

Σχισμές ή ρωγμές συνήθως δεν απαιτούν ειδική μεταχείριση.

Ακόμα κι αν μια σχισμή στη γλώσσα μπορεί να είναι αντιαισθητική, αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βεβαιωθείτε ότι αυτές οι ρωγμές δεν εμπίπτουν από το βούρτσισμα. Αν ανησυχείτε, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Fissures or cracks typically don't require special treatment.

Προσέξτε τις μολύνσεις από το τρύπημα της γλώσσας.

Μέσα στις πρώτες εβδομάδες του piercing στη γλώσσα, είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε κάποιο πρήξιμο και ερεθισμό. Ωστόσο, αν η γλώσσα σας δεν έχει επουλωθεί μετά από 8 εβδομάδες, τότε κάτι μπορεί να πάει στραβά.

Να ελέγχετε συχνά τα σημεία που μπορεί να προκληθεί μια μόλυνση, για την οποία συνήθως οφείλονται τα βακτήρια του στόματος. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολικό πρήξιμο ή αιμορραγία, κόκκινες ραβδώσεις γύρω από την περιοχή του piercing και αποχρωματισμό. Αν παρατηρήσετε ακραία αλλαγή του χρώματος, επισκεφτείτε ένα γιατρό αμέσως, καθώς μπορεί να είναι προχωρημένο στάδιο λοίμωξης.

Αν σκέφτεστε να κάνετε ένα piercing στη γλώσσα, φροντίστε να κλείσετε το ραντεβού σας με έναν επαγγελματία που παίρνει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις υγιεινής. Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες για τη μετέπειτα φροντίδα.

Keep on the lookout for tongue piercing infections.

Θέλετε να αναβαθμίσετε άμεσα τη ρουτίνα της στοματικής σας υγιεινής;

Παρατηρήσατε κάποιον με κακή αναπνοή; Ίσως δεν είναι τα δόντια του, αλλά η γλώσσα του, και μια ξύστρα γλώσσας ή ένα καθαριστικό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει.

Όπως έχετε μάθει, η φροντίδα της γλώσσας σας είναι κάτι περισσότερο από απλή δυσοσμία του στόματος. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι τη διατηρείτε καθαρή και την ελέγχετε τακτικά για περίεργα σημάδια.

Want to instantly upgrade your oral hygiene routine?

Πηγή: www.diaforetiko.gr

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Έξυπνα κόλπα λάμψης για αντικείμενα από μπρούντζο.

Next post

Καθαρίστε τα τζιν χωρίς να τα πλύνετε με αυτόν τον περίεργο τρόπο.