Ερευνες

Κι όμως υπάρχει τρυποφοβία

Υπάρχουν άνθρωποι που βλέποντας τις παρακάτω φωτογραφίες ανατριχιάζουν… Αυτό ίσως σημαίνει ότι έχουν τρυποφοβία: πρόκειται για τον παθολογικό φόβο, την αηδία, την αποστροφή που νιώθουν ορισμένοι στη θέα τρυπών –σε κυψέλες, κηρήθρες, μυρμηγκοφωλιές κ.α.

TRYPAOSDK1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Όπως αναφέρει το mentalfloss, η συγκεκριμένη φοβία δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί αν και αρκετοί είναι αυτοί που παραδέχονται ότι πάσχουν από αυτή. Ο όρος επινοήθηκε το 2005 από μια γυναίκα από την Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού Forum. Έκτοτε, το ίντερνετ βρίθει από μια πληθώρα φωτογραφιών που ανεβάζουν οι «πάσχοντες», με τρύπες όλων των λογιών που τους προκαλούν αναγούλα:
TRYPAOSDK7

«Από τις περιορισμένες μελέτες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα, εξαιτίας της δυσπιστίας των επιστημόνων για την αυθεντικότητά του, έχει αναφερθεί βάσει μαρτυριών πασχόντων ότι η φοβία μπορεί να προκαλείται από μια υποσυνείδητη ανάμνηση των κινδύνων από τους οποίους έπρεπε να προφυλαχθεί ο προϊστορικός άνθρωπος, όπως επικίνδυνα ή δηλητηριώδη ζώα. Ουσιαστικά, η αβεβαιότητα, η αμηχανία, το άγχος και η ταραχή που δημιουργεί η θέα των τρυπών οφείλεται στην άγνοια του τι υπάρχει μέσα τους, κάτι που ανάγεται στο ανθρώπινο εξελικτικό ένστικτο της προστασίας και σε ένα αντανακλαστικό απομάκρυνσης από αυτές ούτως ώστε να αποφευχθεί πιθανός κίνδυνος», διαβάζουμε στη wikipaidia.
TRYPAOSDK2
TRYPAOSDK3
TRYPAOSDK4
TRYPAOSDK5
TRYPAOSDK6

Πηγή: newsbeast.gr

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε: Γιατί πρέπει να πίνετε χυμό πορτοκάλι κάθε πρωί;

Next post

Περού: Μωρό γεννήθηκε με δύο μύτες! (φωτογραφίες)