top news

Θεοδωρίδου: Δεν υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό – Τι ισχύει με τους εμβολιασμούς σε παιδιά

Θεοδωρίδου: Δεν υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό - Τι ισχύει με τους εμβολιασμούς σε παιδιά

 

 

 

Θεοδωρίδου: Δεν υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό – Τι ισχύει με τους εμβολιασμούς σε παιδιά

Ιδιαίτερα σημαντικός ο εμβολιασμός των παιδιών με προβλήματα υγείας

 

Κορωνοϊός: Για την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, αλλά και τις ομάδες που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν ενισχυτική δόση, μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η ενημέρωση έρχεται εν μέσω καλοκαιρινών αδειών, λόγω των οποίων η διαδικασία εμβολιασμού σημειώνει επιβράδυνση. Μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας 10.988.838 δόσεις εμβολίων, ενώ περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια πολιτών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

 

 

Οι πανδημίες και οι πυρκαγιές έχουν κοινά χαρακτηριστικά εμφανίζονται αιφνίδια και παύουν όταν και οι μικρές εστίες εκλείψουν, σημείωσε παίρνοντας πρώτη τον λόγο η Μαρία Θεοδωρίδου. Παράλληλα νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.218 νέα κρούσματα, 250 διασωληνωμένοι και 13 θάνατοι.

Κορωνοϊός: Ο χάρτης των κρουσμάτων 510 στην Αττική, 313 στην Κρήτη

Σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού υπενθύμισε πως το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου ανακοινώθηκε η σύσταση για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών. Η σύσταση βασίστηκε σε επιδημιολογικά κριτήρια και στοχεύει στην προστασία της υγείας των παιδιών, στην επαναφορά των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης και τέλος στην προστασία και για την προστασία των μεγάλων σε ηλικία ατόμων.

«Σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο, όπως παχύσαρκα παιδιά, παιδιά με χρόνια προβλήματα, παιδιά με ανοσοανεπάρκειες, σύνδρομα και αναπτυξιακά προβλήματα» είπε.

Επιπλέον τόνισε πως εξελίσσονται μελέτες και για μικρότερες ηλικίες με τροποποίηση της δόσης. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τον μεγάλο αριθμό των εμβολίων που ξεπερνούν τα δέκα εκατομμύρια στις ΗΠΑ, είναι ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις των εμβολίων, συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Οι γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους

Για όλα τα ερωτήματα, απορίες που έχουν οι γονείς και είναι απόλυτα δικαιολογημένες ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος τον οποίο εμπιστεύονται με τον οποίο έχουν κάνει στα παιδιά τους πάνω από 15 εμβόλια. Η ηλικία των 12-15 ετών είναι η ηλικία που ο παιδίατρος έχει σημειώσει στο βιβλιάριο τα εμβόλια της εφηβείας.

Αυτά τα εμβόλια δεν πρέπει να παραμεληθούν με την ένταξη του εμβολίου Covid και δεν χρειάζεται κανένα διάστημα μεταξύ των εμβολιασμών, πρόσθεσε. Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε λοιπόν πως μετά τις διακοπές, εκτός από τις συνήθεις ετοιμασίες για το σχολείο, θα πρέπει να μπει στον προγραμματισμό και ο εμβολιασμός έναντι του Covid.

Τι συμβαίνει με την τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου

Αλλάζοντας θέμα, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρθηκε στο ζήτημα της τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου. Η ανοσοαπόκριση στον εμβολιασμό έχει αποτελέσει το κύριο ερευνητικό έργο επιστημονικών κέντρων του εξωτερικού, αλλά και στη χώρα μας, είπε.

Όπως σημείωσε, μελέτες των ερευνητών στη χώρα μας έχουν συμπεριλάβει ομάδες μεταμοσχευμένων, ατόμων με νεοπλασίες και άλλες ειδικές ομάδες, στις οποίες φαίνεται πως μετά τους 6 μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων. «Το 44% των περιπτώσεων νόσησης παρά τον εμβολιασμό συμβαίνει αποκλειστικά στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων» σημείωσε επίσης η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια, αναφέρθηκε στην έκκληση του ΠΟΥ για ένα μορατόριουμ, μια παύση της τρίτης δόσης για δύο μήνες, με στόχο να μπορέσει να εμβολιαστεί το 10% των χωρών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Το αίτημα αυτό του ΠΟΥ, υπογραμμίζει την ανάγκη η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης να γίνει με βάση επιστημονικά δεδομένα και κατά προτεραιότητα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Κορωνοϊός: Σε κρίσιμη κατάσταση έγκυος επτά μηνών – Θα υποβληθεί σε καισαρική

Ποιες ομάδες πληθυσμού χρειάζονται ενισχυτική δόση

Στις 13 Αυγούστου το CDC ανακοίνωσε τις ομάδες στις οποίες πρέπει να χορηγείται κατά προτεραιότητα η ενισχυτική δόση. Όπως εξήγησε η κα. Θεοδωρίδου, σύμφωνα με τα αμερικανικά κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, αυτοί είναι:

  • Μεταμοσχευμένοι ασθενείς
  • Άτομα με μέτρια η σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια
  • Τα άτομα με προχωρημένη HIV λοίμωξη και
  • Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα όπως η κορτιζόνη, αλλά και άλλα ειδικά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Συνοπτικά το CDC συστήνει εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων με ενισχυτική δόση. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ζήτησε τις απόψεις και θέσεις των Ιατρικών Επιστημονικών Εταιρειών και η απόκριση ήταν άμεση. Πάντως, η πρόεδρος της επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, επισημαίνοντας πως με τη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε στην ουσία να αντιμετωπίσουμε έναν νέο, ιδιαίτερα μολυσματικό ιό.

Θεμιστοκλέους: Ξεπεράσαμε τους 11 εκατ. εμβολιασμούς

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα.

Σήμερα ξεπεράσαμε τους 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς, συνολικά, επισήμανε. Και διευκρίνισε: «Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 5.850.000 με μία δόση, ενώ 5.515.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 52,5%».

Ανησυχούν οι ειδικοί για τη μετάλλαξη Δέλτα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε πως στα μέσα Σεπτεμβρίου θα βιώσουμε την κορύφωση αυτού του τέταρτου πανδημικού κύματος.

Αντίστοιχα, και η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν επιστρέφοντας από τις διακοπές, ειδάλλως εξέφρασε την ανησυχία πως ο χειμώνας θα είναι αρκετά δύσκολος.

Φωτιές και κορωνοϊός: Αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης στις πληγείσες περιοχές

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, οι φωτιές μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη εμβολιασμών και χρήσης μάσκας στις περιοχές που επλήγησαν πολύ από πυρκαγιές, καθώς η αύξηση στα αιωρούμενα και εισπνεόμενα μικροσωματίδια ΡΜ2.5 (έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) σχετίζεται με αύξηση στα περιστατικά βαριάς Covid-19 και θανάτου.

Με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοστατιστικής, Φραντσέσκα Ντομίνιτσι, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ,οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 92 κομητείες σε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ (Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον και Όρεγκον) για το 2020, όπου εκδηλώθηκαν μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Διαπιστώθηκε μια αύξηση στα βαριά και θανατηφόρα περιστατικά λοίμωξης από κορονοϊό έως ένα μήνα μετά την έκθεση στα αυξημένα μικροσωματίδια. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Science Advances».

Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει γενικότερα τη βραχυπρόθεσμη έκθεση στα μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2,5 -που είναι αόρατα με γυμνό μάτι- με αυξημένο κίνδυνο Covid-19, π.χ. λόγω ρύπανσης του αέρα. Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ειδικότερα οι φωτιές, που μπορεί να επιδεινώσουν την ποιότητα του αέρα, μπορεί επίσης να επιβαρύνουν την πανδημία.

Φωτιές και κορωνοϊός: Αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης στις πληγείσες περιοχές

Καταστροφικός ο συνδυασμός πανδημίας – μικροσωματιδίων

«Βρήκαμε ενδείξεις στη μελέτη μας ότι η κλιματική αλλαγή, που αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των δασικών πυρκαγιών, μαζί με την πανδημία, αποτελούν ένα καταστροφικό συνδυασμό», δήλωσε η Ντομένιτσι. Τα σωματίδια ΡΜ2,5 έχουν «ενοχοποιηθεί» κατά καιρούς για σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες παθήσεις. Η αυξημένη παρουσία τους, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για Covid-19.

Η νέα έρευνα συμπέρανε ότι οι πυρκαγιές, που αυξάνουν τα μικροσωματίδια, μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα της εν λόγω λοίμωξης. Βρήκε ότι σε ορισμένες πυρόπληκτες περιοχές στις ΗΠΑ μια αύξηση των μικροσωματιδίων κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα κάθε μέρα επί τέσσερις εβδομάδες σχετιζόταν με μια αύξηση κατά 12% των περιστατικών Covid-19 και με μια μέση αύξηση κατά 8% των θανάτων εξαιτίας της νόσου. Οι περιοχές όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στα σωματίδια λόγω των πυρκαγιών, ήταν επίσης εκείνες με τη μεγαλύτερη αύξηση στους θανάτους από Covid-19 στη συνέχεια. «Το νούμερο ένα πράγμα στις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, είναι οι άνθρωποι οπωσδήποτε να εμβολιαστούν και να φοράνε μάσκα», τόνισε η δρ Ντομίνιτσι.

 Φωτιές και κορωνοϊός: Αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης στις πληγείσες περιοχές

πηγη

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Μπουγάτσα - η πιο γρηγορη η πιοευκολη η πιο λαχταριστή με 3 μόνο υλικά!!!!

Next post

Εξαφανίστηκε ξανά η 22χρονη Ευαγγελία από το Χαϊδάρι: Κατάφερε να διαφύγει από το Τζάνειο όπου νοσηλευόταν