Κοσμος

«Η μαμά μου δραπέτευσε από τον πόλεμο εννιά μηνών έγκυος»: Μια συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία από το Αφγανιστάν

 

Η διαιτολόγος Sadia Badie ζει ελεύθερη στον Καναδά, χάρη στη γενναιότητα των γονιών της που έγιναν πρόσφυγες ενώ περίμεναν από μέρα σε μέρα το πρώτο τους παιδί.

 

 

Οι οικογενειακές της φωτογραφίες θα μπορούσαν να προέρχονται άνετα από ένα ελληνικό άλμπουμ. Χαμογελαστοί άνθρωποι, ντυμένοι σύμφωνα με τη μόδα της εποχής τους, να απολαμβάνουν τη ζωή ελεύθεροι, άντρες-γυναίκες.

Προέρχονται όμως από το Αφγανιστάν, που με την επικράτηση των Ταλιμπάν φαίνεται να μπαίνει στην «πιο σκοτεινή εποχή για τα κορίτσια και τις γυναίκες», σύμφωνα με τη μαρτυρία μιας Αφγανής η οποία έχει την τύχη να ζει ελεύθερη στον Καναδά χάρη στην αυτοθυσία των γονιών της που έγιναν πρόσφυγες στην πιο δύσκολη φάση της ζωής τους. Η Sadia Badie, διαιτολόγος, αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία της οικογένειάς της σε μια νέα ανάρτηση στο Instagram:

«Η καρδιά μου πονάει για το Αφγανιστάν.

»Είμαι το μικρότερο από 3 κορίτσια, κόρη Αφγανών που ρίσκαραν τη ζωή τους και δραπέτευσαν από την αγαπημένη τους πατρίδα στη διάρκεια του πολέμου το 1979. Τότε, η μαμά μου ήταν εννέα μηνών έγκυος στο πρώτο τους παιδί.

 

 

»Στο παρελθόν, το Αφγανιστάν ήταν μια όμορφη χώρα. Σύμφωνα με τις ιστορίες που μοιράζονται οι γονείς μου, ήταν ένα προοδευτικό έθνος. Η μαμά μου πήγε σχολείο, διάλεξε ποιον ήθελε να παντρευτεί, ενώ ακόμα και σήμερα θαυμάζω την αίσθηση του στυλ που είχε τότε.

»Τώρα όμως οι Ταλιμπάν έχουν πάρει τον έλεγχο. Είναι η αρχή της πιο σκοτεινής εποχής για τις οικογένειες και ιδιαίτερα τα κορίτσια και τις γυναίκες του Αφγανιστάν. Θα στερηθούν τα δικαιώματά τους, θα εξαναγκαστούν να παντρευτούν, θα τους απαγορευτεί να βγαίνουν από το σπίτι αν δεν συνοδεύονται από έναν άντρα, θα αναγκαστούν να φορέσουν μπούργκα, θα τους απαγορευτεί να πηγαίνουν σχολείο. Μπορείτε να φανταστείτε πώς είναι;

«Είναι η αρχή της πιο σκοτεινής εποχής για τα κορίτσια και τις γυναίκες. Θα στερηθούν τα δικαιώματά τους, θα εξαναγκαστούν να παντρευτούν, θα τους απαγορευτεί να βγαίνουν από το σπίτι αν δεν συνοδεύονται από έναν άντρα»
⁣⁣⁣⁣

»Αν οι γονείς μου δεν είχαν καταφέρει να φύγουν από τη χώρα, οι αδερφές μου κι εγώ πιθανότατα θα ήμασταν σήμερα ανάμεσα σε εκείνα τα κορίτσια. Να φοβόμαστε για τη ζωή μας, για τα παιδιά μας, για το μέλλον μας.

»Ελπίζω οι άλλες χώρες να συνεχίσουν να προσφέρουν μια διέξοδο και άσυλο για οικογένειες από το Αφγανιστάν. Έχουν δικαιώματα όπως όλες οι άλλες. Αναζητούν την ελευθερία και την ασφάλεια όπως όλες οι άλλες. Είναι καλοί, ευαίσθητοι, γενναιόδωροι άνθρωποι.

⁣⁣»Ελπίζω το Αφγανιστάν να ξαναγίνει η όμορφη χώρα που ήταν κάποτε. Του αξίζει κάτι καλύτερο. Στο λαό του αξίζει κάτι καλύτερο».

Δες την ανάρτηση:

https://www.marieclaire.gr/

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Δροσιστικά γλυκά του καλοκαιριού

Next post

Τα αυτοκίνητα των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν – Γιατί χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα;