Εποχιακές συνταγές

Η καλύτερη ζύμη για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια μας!

Βρισκόμαστε σε χριστουγεννιάτικη διάθεση!
Πριν λίγες μέρες η ιδέα των Χριστουγέννων μου φαινόταν κάπως μακρινή,όμως δεν μ’ αφήνετε σε ησυχία…Με ξεσηκώσατε!!!Ε,δεν ήθελα και πολύ!
Φορέσαμε τα γιορτινά μας,στολιστήκαμε και ακόμα νιώθω πως είμαι στην αρχή…
Θέλω φέτος τα Χριστούγεννα να φτιάξω πολλά πραγματάκια,να κάνουμε συνέχεια κατασκευές παρέα με τα παιδιά και έχω βάλει πολλές ιδέες στην λίστα μου…!
Σήμερα όμως θα σας δείξω τα χειροποίητα στολίδια μας ,με μια ζύμη καταπληκτική,υπέροχη!!
Έχω δοκιμάσει την ζύμη με αλάτι και αλεύρι και φυσικά τον πηλό.
Αυτή η ζύμη όμως ξεπερνάει και τα 2.Ναι, ακόμα και τον ίδιο τον πηλό!
Μόλις είδα την συνταγή εδώ ,μου τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον.
Όχι μόνο για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν(μου φάνηκε περίεργος ο συνδυασμός τους)αλλά και από το χρώμα που ήταν κατάλευκο.
έτος αποφάσισα το δέντρο μας να το στολίσουμε μόνο με χειροποίητα στολίδια οπότε μετά από 3 δόσεις ζύμης που έφτιαξα μέσα σε μία μέρα ,θα σας μεταφέρω την εμπειρία μου, τα λάθη και τα σωστά και τις δικές μου παρεμβάσεις και ιδέες.

Τα υλικά είναι:
1 κούπα μαγειρική σόδα
1/2 κούπα κορν φλάουρ
3/4 της κούπας νερό
Θα βάλουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε μεσαία θερμοκρασία.(Το μάτι της κουζίνας μου πηγαίνει μέχρι το 9 και το άναψα στο 7.)

Θα ανακατέψουμε μέχρι αυτό το υγρό ν’ αρχίσει να σφίγγει και να γίνεται μια μπάλα μέσα στην κατσαρόλα.

Μόλις βγάλετε το ζυμάρι,γεμίστε την κατσαρόλα με νερό και αφήστε την λίγα λεπτά.Όλα τα υπολείμματα θα μαλακώσουν και η κατσαρόλα θα καθαριστεί πολύ εύκολα.

Θα ρίξουμε λίγο κορν φλάουρ σ’ ένα μπολ και θα βάλουμε μέσα την ζύμη μας να κρυώσει.
Αν μπορείτε να καταλάβετε από την φωτογραφία,το ζυμάρι μας θα είναι τόσο απαλό σαν βελούδο,τόσο εύπλαστο και κάτασπρο!

Θα αφήσουμε όπως είπαμε το ζυμάρι μας να κρυώσει και θα βάλουμε από πάνω του μια βρεγμένη και στημένη πετσετούλα. Αυτό γίνεται για να κρυώσει αλλά και να μην ξεραθεί.

Σε 2 ώρες θα είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσετε. Αν όμως δεν προλάβετε και θέλετε να φτιάξετε την επόμενη μέρα τα στολίδια σας,δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!Ίσως την δείτε να έχει πιάσει λίγο  μια λεπτή ,ξερή κρούστα.Είναι βέβαιο ότι όταν αρχίσετε να την πλάθετε θα επανέλθει αμέσως στην αρχική της υφή.

Πάνω σ’ ένα κομμάτι λαδόκολλα ανοίξτε με τον πλάστη το ζυμάρι σας αλλά προσέξτε.

Βρείτε το κατάλληλο πάχος γιατί δεν θέλει ούτε λεπτό να γίνει, ούτε και πολύ χονδρό.
Αν επιλέξετε να τα αφήσετε να σκληρύνουν χωρίς ψήσιμο,δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με το πάχος,μόνο που θα τα αφήσετε πολλές ώρες για να γίνει αυτό.Σε μια δοκιμή μου ,τα άφησα μια νύχτα και το πρωί ήταν έτοιμα.
Αν επιλέξετε να τα ψήσετε για να τελειώσετε γρήγορα, τότε σ’ ένα ταψάκι ,πάλι με λαδόκολλα,θ’ανάψετε τον φούρνο σας στους 120 βαθμούς ,για μια ώρα περίπου(ίσως και λίγο παραπάνω)και κάπου ενδιάμεσα θα τα γυρίσετε και ανάποδα για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.
Προσωπικά προτείνω να μην τα ψήσετε.Είναι καλύτερα να στεγνώσουν φυσικά και ας θέλει τον χρόνο του.Με το ψήσιμο,αλλοιώνεται λίγο(ελάχιστα)το χρώμα του και επίσης λόγω της σόδας φουσκώνουν λιγάκι και ίσως να έχετε ρωγμές.
Τα μειονεκτήματα που σας είπα για τα ψήσιμο,είναι μηδαμινά αλλά αν θέλετε τα τέλεια λευκά και λεία στολίδια,επιλέξτε να μην τα ψήσετε!!

Το γλέντι αρχίζει με τα σχέδια και το βάψιμο!!
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να διασκεδάσουν τα παιδιά!

Κάντε τα σχέδιά σας με τα κουπ πατ και για επιπλέον σχέδια που λειτουργούν σαν σφραγίδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εξαρτήματα από το κορνέ σας!

Βάψτε τα με τέμπερες,ακρυλικά,πασπαλίστε με χρυσόσκονες σε διάφορα χρώματα ή αφήστε τα λευκά μόνο με μια μικρή λάμψη από χρυσόκολλα!!Τ’ αγαπημένα μου!!!!!!

Δείτε και μια τσαχπινιά!
Έκοψα ένα αστέρι και εσωτερικά άλλο ένα μικρότερο.Στο κενό που δημιουργήθηκε κόλλησα ένα κομματάκι σελοφάν.Υπάρχει σε διάφορα χρώματα στο βιβλιοπωλείο!
Το μικρότερο αστέρι ,γίνεται κι αυτό ένα στολίδι!

Από εκεί που πήρα την συνταγή,διάβασα ότι μπορούμε να χρωματίσουμε το ζυμάρι αν βάλουμε στην κατσαρόλα και λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής.Το δοκίμασα αλλά δεν έγιναν καλά.Εκείνη την δόση την έψησα όμως και δεν ξέρω αν από αυτό αλλοιώθηκε το χρώμα…Ίσως αν στέγνωναν φυσικά να ήταν καλύτερα.Αν δοκιμάσετε να μου πείτε και ότι απορίες έχετε να με ρωτήσετε!

Αυτή η ζύμη έγινε το αγαπημένο μου υλικό,τόσο που δεν θα αγοράσω ποτέ ξανά πηλό!
Αγαπημένα χειροποίητα στολίδια!!
Φτιάξτε τα,χαρείτε,διασκεδάστε με τα παιδιά σας!!
Έρχονται Χριστούγεννα!!

Σας φιλώ με αγάπη!

(Δείτε εδώ και το δεύτερο μέρος γι’αυτό το ζυμάρι,με περισσότερες συμβουλές και ιδέες διακόσμησης των στολιδιών σας!)

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Τα ''παλια'' εγιναν ''καινουρια''

Next post

Ζύμη αλατιού και στολίδια