Εποχιακές συνταγές

Ζύμη αλατιού και στολίδια

Αν το δοκιμάσετε μια φορά να είστε σίγουροι πως θα ξαναφτιάξετε…
Δημιουργήστε διακοσμητικά στοιχεία για κάθε περίσταση, για τα Χριστούγεννα, για τα δώρα, για το σπίτι, ακόμα και για γάμο… Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από τα όμορφα χειροποίητα διακοσμητικά στοιχεία που μπορούν να κατασκευαστούν εύκολα και γρήγορα από υλικά που υπάρχουν πάντα μέσα στο σπίτι. Για τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε όμορφα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά μαζί με τα παιδιά σας!
Δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμη; Τα συστατικά της ζύμης είναι απλά: αλεύρι, αλάτι και νερό!
Υπάρχουν 2 συνταγές για τις αναλογίες:

Συνταγή 1η 
1:2:1
• 1 φλιτζάνι (ή ποτήρι) αλάτι
• 2 φλιτζάνια (ή ποτήρια) αλεύρι απλό (όχι φαρίνα)
• 1 φλιτζάνι (ή ποτήρι) νερό (προσθέστε σταδιακά)

Συνταγή 2η 
1:1:1
• 1 φλιτζάνι (ή ποτήρι) αλάτι
 1 φλιτζάνι (ή ποτήρι) αλεύρι απλό (όχι φαρίνα)
• 1 φλιτζάνι (ή ποτήρι) νερό (προσθέστε σταδιακά)

Σημείωση: Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις 2 αναλογίες, απλά στη 2η συνταγή η ζύμη αποκτά πιο γυαλιστερή υφή λόγω του αλατιού… Εάν λοιπόν δεν σκοπεύετε να χρωματίσετε τα αντικείμενα σας προτείνουμε την αναλογία 1:1:1.
Επίσης, αν θέλετε η βάση της ζύμης να έχει καφέ χρώμα μπορείτε να προσθέσετε 1 κουτ. κανέλα.

Εκτέλεση
Ανακατέψτε το αλάτι με το αλεύρι σε ένα μπολ. Προσθέστε σιγά-σιγά το νερό ανακατεύοντας και ζυμώστε έως ότου δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη λεία ζύμη σαν πηλός. Δεν πρέπει να κολλάει καθόλου στα δάχτυλά σας όταν την αγγίζετε. Απλώστε τη λίγο πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνια (πάγκο ή τραπέζι) και αφήστε τη για λίγα λεπτά έτσι ώστε να μπορεί να δουλευτεί.
Προσοχή!
Το αλάτι μπορεί να είναι ερεθιστικό για τα χέρια σας, σε αυτή τη περίπτωση χρησιμοποιήστε γάντια.

Στη συνέχεια με ένα πλάστη ανοίξτε ένα φύλλο πάχους περίπου 0,6 – 1 cm, έπειτα  κόψτε τα σχήματα που επιθυμείτε με φόρμες για μπισκοτάκια, με ένα μυτερό μαχαίρι ή απλά με τα χέρια. Εάν θέλετε να τα κρεμάσετε, κάντε με ένα καλαμάκι ή μια οδοντογλυφίδα μια μικρή τρύπα στο κάθε σχέδιο. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ανάγλυφα σχέδια με σφραγίδες (πριν το στέγνωμα). Εάν θέλετε να προσθέσετε μετά το στέγνωμα στρας, χάντρες κ.α. φροντίστε να δημιουργήσετε από πριν τις εσοχές ώστε να μπορέσετε να τα κολλήσετε στη συνέχεια.
Τοποθετήστε τα σχήματα πάνω σε ένα ταψί αφού πρώτα το έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήστε (στην ουσία στεγνώστε τα) στην μεσαία θέση, σε προθερμασμένο φούρνο στους 50 – 80 βαθμούς (όχι πάνω από 100 βαθμούς) για περίπου 1-3 ώρες (ανάλογα με το πάχος τους). Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν πολύ καλά.

Προσοχή!
Μην ανεβάσετε τη θερμοκρασία του φούρνου για να στεγνώσουν πιο γρήγορα, αυτό θα προκαλέσει ρωγμές στη ζύμη. Στόχος μας είναι να στεγνώσουμε τη ζύμη σιγά-σιγά.

Τελική επεξεργασία
Όταν πλέον τα σχήματά σας έχουν κρυώσει καλά μπορείτε να τα χρωματίσετε ή να τα διακοσμήστε κολλώντας επάνω διάφορα μπαχαρικά, glitter, κομμάτια από χαρτοπετσέτες (decoupage) ή ό,τι άλλο επιθυμείτε.
Για να τα διατηρήσετε πολλά χρόνια αποφύγετε την υγρασία. Μπορείτε να απλώστε στο τέλος ειδικό γυαλιστικό χρώμα ή σπρέι (θα το βρείτε στα χρωματοπωλεία).

Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε…
Δείτε παρακάτω κάποιες όμορφες ιδέες και προτάσεις!

Editor: Γωγώ Ε.

 

http://designmagazine.gr

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Η καλύτερη ζύμη για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια μας!

Next post

Αδεια βαζα και μπουκαλια μπορει να γινουν παραμυθι;