υγεια

Ελπιδοφόρα τα πρώτα αποτελέσματα για το εισπνεόμενο εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ελπιδοφόρα τα πρώτα αποτελέσματα για το εισπνεόμενο εμβόλιο κατά του κορονοϊού

 

 

Τα αποτελέσματα μιας δοκιμής φάσης Ι, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Infectious Diseases, δείχνουν ότι ένα εισπνεόμενο εμβόλιο COVID-19 (Ad5-nCoV) ήταν καλά ανεκτό, προκαλώντας παρόμοιες χυμικές και κυτταρικές ανοσολογικές αντιδράσεις με τον ενδομυϊκό εμβολιασμό.

Η ανάλυση περιελάμβανε 130 συμμετέχοντες, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις πέντε ομάδες για να εμβολιαστούν είτε με ενδομυϊκή ένεση (μία ή δύο δόσεις), είτε με εισπνεόμενο τρόπο (υψηλή ή χαμηλή δόση, δύο δόσεις) ή και τα δύο (αρχική ενδομυϊκή δόση ακολουθούμενη από εισπνεόμενη ένεση). Το κύριο τελικό σημείο ασφάλειας ήταν η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών εντός επτά ημερών μετά από κάθε εμβολιασμό. Το κύριο αποτέλεσμα ανοσογονικότητας ήταν το αντίσωμα IgG και τα αντισώματα εξουδετέρωσης κατά της SARS-CoV-2 την ημέρα 28 μετά τον τελευταίο εμβολιασμό.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν επτά ημέρες μετά το πρώτη ή αναμνηστική δόση ήταν ο πυρετός, η κόπωση και ο πονοκέφαλος. Περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν σε συμμετέχοντες που έλαβαν ενδομυϊκά το εμβόλιο σε σχέση με εκείνους που έλαβαν το εμβόλιο με εισπνεόμενο τρόπο

Μία δόση του εισπνεόμενοου εμβολίου, Ad5-nCoV, ίση με το ένα πέμπτο της ενδομυϊκής δόσης, προκάλεσε ισχυρή κυτταρική απόκριση. Το εισπνεόμενο εμβόλιο δύο δόσεων, Ad5-nCoV, παρήγαγε παρόμοιους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων SARS-CoV-2, όπως μία δόση ενδομυϊκού εμβολιασμού.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την περαιτέρω αξιολόγηση του εισπνεόμενου εμβολίου Ad5-nCoV, κατέληξαν οι συγγραφείς.

 

ΠΗΓΗ: univadis

https://www.news4health.gr/

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Το αρρωστημένο μυαλό του 20χρονου στις Σέρρες όπλισε το χέρι του και έσφαξε τον αντίζηλό του

Next post

Φωτιά στην Εύβοια: Προσήχθη ύποπτος για εμπρησμό στο Ασμήνιο