Ερευνες

Γιατί τα αρσενικά ποντίκια φοβούνται τις μπανάνες

Γιατί τα αρσενικά ποντίκια φοβούνται τις μπανάνες | ekriti.gr

Γιατί τα αρσενικά ποντίκια φοβούνται τις μπανάνες

 

Το χαρακτηριστικό, γλυκό άρωμα λειτουργεί ως χημικό σινιάλο στα τρωκτικά.

 

Betrunkener wirft weiße Mäuse auf Passanten - München

 

 

Τι μπορεί να κάνει τα αρσενικά ποντίκια να τρέμουν απέναντι στα θηλυκά; Το άρωμα της μπανάνας, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Η ουσία που ευθύνεται για το χαρακτηριστικό, γλυκό άρωμα της μπανάνας χρησιμοποιείται ως χημικό σινιάλο από θηλυκά ποντίκια που έχουν γεννήσει προκειμένου να προστατεύουν τα μικρά τους από τις επιθέσεις αρσενικών.

Η έκκριση αυτής της πτητικής ουσίας από θηλυκά που κυοφορούν ή θηλάζουν προκαλεί στα αρσενικά την έκκριση ορμονών του στρες, δείχνει μελέτη που δημοσιεύεται στο Science Advances.

Με άλλα λόγια, η μυρωδιά της ουσίας τρομάζει τα αρσενικά, καθώς λειτουργεί ως προειδοποίηση ότι το θηλυκό θα απαντήσει βίαια σε τυχόν επιθέσεις εναντίων των μωρών της, εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ.

«Είναι η απειλή του επαπειλούμενου καβγά που προκαλεί το στρες» λέει η Σάρα Ρόζεν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η όσφρηση είναι σημαντικό μέσο επικοινωνίας στα τρωκτικά, και προηγούμενες μελέτες είχαν αποκαλύψει την ύπαρξη κι άλλων πτητικών ουσιών που λειτουργούν ως κοινωνικά σινιάλα.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ερευνητές εξέτασαν μια ποικιλία ουσιών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τρόμος των αρσενικών ποντικών πρέπει να οφείλεται στον οξεικό n-πεντυλεστέρα, ο οποίος ανιχνεύεται στα ούρα θηλυκών κατά την κυοφορία και την περίοδο του θηλασμού.

«Περιέργως, ο οξεικός n-πεντυλεστέρας ευθύνεται επίσης για τη μοναδική μυρωδιά της μπανάνας» αναφέρει ο Λούκας Λίμα, επίσης μέλος της ομάδας.

«Έπειτα από μια επίσκεψη στο σουπερμάρκετ για λίγο έλαιο μπανάνας, μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι η οσμή του εκχυλίσματος μπανάνας στρέσαρε τα αρσενικά ποντίκια».

Τα ευρήματα εμπλουτίζουν τις γνώσεις των ζωολόγων για τη φυσιολογία και την επικοινωνία των τρωκτικών.

Παράλληλα όμως θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικά και για άσχετες μελέτες, καθώς τα ποντίκια χρησιμοποιούνται ευρέως στην έρευνα και ο οξεικός n-πεντυλεστέρας ενδέχεται να επηρεάζει τα αποτελέσματα, λένε οι ερευνητές.

 

Γιατί τα αρσενικά ποντίκια φοβούνται τις μπανάνες – EL

 

 

πηγη

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Κλιματική αλλαγή: Ο καύσωνας των 50 βαθμών στην Ινδία είναι «εικόνα από το μέλλον»

Next post

Λίλι Έλμπε: Η αληθινή ιστορία της πρώτης τρανς