Εποχιακές συνταγές

Βελουτέ σούπα κάστανο

Βελουτέ σούπα κάστανο | Άκης Πετρετζίκης

Βελουτέ σούπα κάστανο

 

Συστατικά

50 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
κρεμμύδι
καρότο
πράσο, μόνο το λευκό μέρος
1 κλ. σέλερι
2 σκ. σκόρδο
1.800 γρ. πατάτες
3.200 γρ. νερό
κύβο λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
φύλλο δάφνης
5 κλ. θυμάρι
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
500 γρ. κάστανα, φρέσκα, ωμά
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για το σερβίρισμα
θυμάρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο. 

Κόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο σε φέτες, το πράσο στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ.
Αφαιρούμε τις ίνες από το σέλερι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ.
Ρίχνουμε όλα τα λαχανικά στην κατσαρόλα μαζί με το σκόρδο (ολόκληρο, χωρίς να το κόψουμε) και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν ελαφρά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ακαθόριστα κομμάτια 2-3 εκ.
Ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο, αλάτι, πιπέρι, το φύλλο δάφνης, το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο και βράζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Βάζουμε σε δυνατή φωτιά μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό.
Χαράζουμε τα κάστανα δημιουργώντας έναν σταυρό από την κοίλη μεριά τους και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε και αφαιρούμε τη φλούδα και το χνούδι τους. Μπορούμε να παραλείψουμε το συγκεκριμένο βήμα αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμα βρασμένα κάστανα.
Ρίχνουμε τα καθαρισμένα κάστανα στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και βράζουμε για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν. Προαιρετικά, μπορούμε να κρατήσουμε λίγα κάστανα για το σερβίρισμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης, τα κλωνάρια του θυμαριού, και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να διαλυθούν όλα τα λαχανικά και τα κάστανα.
Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 1-2 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ελέγχουμε τα καρυκεύματα.
Σερβίρουμε τη βελουτέ σε πιάτα γαρνίροντας με τα κάστανα που κρατήσαμε και θυμάρι.
loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Ωμοφαγικοί κουραμπιέδες

Next post

Το μπισκότο του Άι Βασίλη