Γλυκα

Αγιορείτικη συνταγή: Το τέλειο γαλακτομπούρεκο

Αγιορείτικη συνταγή: Το τέλειο γαλακτομπούρεκο

 

 

To Athensmagazine.gr σας καλημερίζει με υπέροχο γλυκάκι! Απόψε έχουμε συνταγή για το τέλειο γαλακτομπούρεκο, το Αγιορείτικο! Αν θέλετε πάλι την συνταγή της ημέρας για αλμυρό, σας είχαμε σήμερα παστίτσιο χωρίς κιμά.

Πάμε να δούμε αναλυτικά την συνταγή:

Υλικά:

  • ½ κιλό φύλλο κρούστας
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο
  • 4 φλυτζάνια γάλα
  • 3 αυγά και 2 κροκάδια
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι
  • 4 βανίλιες
  • Σιρόπι: 1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη, 1 φλυτζάνι νερό, 1 λεμονόφλουδα
Το τέλειο γαλακτομπούρεκο

Εκτέλεση:
Στρώνουμε τα μισά φύλλα κάτω , τα βουτυρώνουμε ένα – ένα και τα κόβουμε στο σχήμα του ταψιού. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη , προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τις βανίλιες και προσθέτουμε λίγο – λίγο το γάλα καυτό. Ρίχνουμε την κρέμα στην κατσαρόλα για να τη δέσουμε. Την ανακατεύουμε στη φωτιά ανάλαφρα.

Προσθέτουμε λίγο βούτυρο στην κρέμα. Αδειάζουμε την κρέμα και τη απλώνουμε. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στους 175 οc. Περιχύνουμε το σιρόπι ανάλαφρα.

 

Υλικά:

  • 5 φύλλα κρούστας
  • 180 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι

  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ. Νερό
  • ξυσμα απο ενα πορτοκαλι

Για την κρέμα

  • 90 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 210 γρ. ζάχαρη
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 αυγά
  • 850 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. Κουβερτούρα 54% Κακάο

Εκτέλεση:

Σιρόπι

  • Σε ενα κατσαρολακι προσθέτουμε όλα τα υλικά και μόλις πάρουν μια βράση αποσύρουμε από τη φωτιά για να κρυώσουν.

Κρέμα

  1. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή με ένα σύρμα το σιμιγδάλι, τη μισή ζάχαρη, το ξύσμα και τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν.
  2. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη. Μόλις πάρει το μείγμα μία βράση, προσθέτουμε λίγο-λίγο στο μείγμα με το σιμιγδάλι και το προσθέτουμε όλο πίσω στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα.
  4. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί η κρέμα.

Συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.
  2. Βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο ένα ταψί διαστάσεων 20×30 εκ.
  3. Απλώνουμε ένα φύλλο στο ταψί με τέτοιον τρόπο ώστε να εξέχει αρκετά από δεξιά και αριστερά. Το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο. Επαναλαμβάνουμε με ένα δεύτερο φύλλο. Στρώνουμε ένα τρίτο φύλλο κάθετα στα άλλα δύο, έτσι ώστε να εξέχει αρκετά πάνω και κάτω (τα φύλλα θα πρέπει να σχηματίζουν σταυρό). Βουτυρώνουμε και κάνουμε το ίδιο με ένα ακόμη φύλλο.
  4. Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και διπλώνουμε από πάνω της τα φύλλα που εξέχουν, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Κόβουμε ένα φύλλο στα 4, περίπου στις διαστάσεις του ταψιού. Στρώνουμε τα κομμάτια πάνω από το γλυκό, αλείφοντάς τα ένα-ένα.
  5. Κόβουμε σε 8 κομμάτια και βρέχουμε λίγο με νερό.
  6. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για περιπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Το σιροπιάζουμε σιγά-σιγά, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο, με το κρύο σιρόπι.
  7. Σερβίρουμε οταν το γαλακτομπούρεκο μας εχει κρυωσει.
loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

4+1 προβλήματα υγείας που λύνει η μαγειρική σόδα - Ο κίνδυνος αν... το παρακάνετε

Next post

Τυρόπιτα κουρού με τυρί κρέμα