Κοσμος

Ήξερες ότι στην έρημο «φυτρώνουν» τριαντάφυλλα;

Ήξερες ότι στην έρημο «φυτρώνουν» τριαντάφυλλα;

 

 

Τα «τριαντάφυλλα της ερήμου» είναι ένα πανέμορφο φυσικό φαινόμενο

 

Οι έρημοι καλύπτουν το 1/5 της επιφάνειας της Γης. Βρίσκονται σε όλες τις ηπείρους και φιλοξενούν συνολικά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Μπορεί για τους περισσότερους η σκέψη της ερήμου να είναι κάτι το τρομακτικό, όμως η έρημοι κρύβουν πολλές κρυφές ομορφιές. Μια από αυτές είναι τα πανέμορφα τριαντάφυλλα της ερήμου.

Δεν πρόκειται φυσικά για πραγματικό τριαντάφυλλο, αλλά για ένα ορυκτό που έχει σχήμα τριαντάφυλλου. Τα μεγέθη τους ποικίλλουν και μπορεί να είναι ακόμα και σε μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου ή σε μέγεθος μπάλας του πινγκ πονγκ. Μπορείς να τα βρεις στην Αφρική, την Ασία και στην Ευρώπη (Ισπανία), ενώ μπορούν αν εντοπιστούν στο Μεξικό της ΗΠΑ και σε άνυδρες περιοχές της Αυστραλίας.

Το σχήμα τους επίσης ποικίλλει. Όπως αναφέρει το Geology In, υπάρχουν τριαντάφυλλα της ερήμου κεχριμπαρένια με μικροσκοπικούς κρυστάλλους και τριαντάφυλλα πιο κίτρινα ή άχρωμα με μεγαλύτερους κρυστάλλους.

 

 

 

@trekearth.com/Alayn1807

Σχηματίζονται κοντά σε αλυκές οι οποίες βρίσκονται σε ερήμους, από άμμο, αλάτι και κρύσταλλα γύψου. Οι κρύσταλλοι σχηματίζονται όταν εξατμίζεται το νερό. Αργότερα επηρεάζονται από διάφορα στοιχεία και παράγοντες της ερήμου (διάβρωση, αλάτι, άμμο) τα οποία τους δίνουν σχήμα πετάλου, με τους μεγαλύτερους από αυτούς να περιέχουν και περισσότερο αλάτι.

Πολλές φορές βρίσκονται πολλά μαζί, σαν μπουκέτα λουλουδιών. Αν επισκεφθείς μια χώρα που μπορείς να βρεις τριαντάφυλλα της ερήμου, το πιο πιθανό είναι να αγοράσεις ένα αναμνηστικό σε μικρό μέγεθος. Πάντως, το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί είχε διάμετρο 43 εκατοστά (διπλάσιο από μπάλα ποδοσφαίρου), ζύγιζε 56 κιλά και είχε ύψος 25 εκατοστών.

 

πηγη

 

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Κύπρος: Αεροσκάφος «μυστήριο» με ύποπτες πτήσεις, καθηλωμένο στο αεροδρόμιο Πάφου (pics)

Next post

Αίνιγμα: Βρέθηκε γυναίκα σε απομονωμένο νησί χωρίς καμία ανάμνηση