χρησιμα

Έξυπνα κόλπα λάμψης για αντικείμενα από μπρούντζο.

Έξυπνα κόλπα λάμψης για αντικείμενα από μπρούντζο

 

Φτιαγμένο από έναν συνδυασμό ψευδαργύρου και χαλκού, ο μπρούντζος (ή αλλιώς ορείχαλκος) είναι ένα δημοφιλές μέταλλο που βρίσκεται σε… μαγειρικά σκεύη, κοσμήματα, μουσικά όργανα και διακοσμητικά αντικείμενα. Αν το σπίτι σας είναι κάποιας ηλικίας, τα πόμολα μπορεί να είναι από μπρούντζο. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακτήσετε τη λάμψη του;

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να προσδιορίσετε εάν όντως το αντικείμενο είναι από μπρούντζο. Τοποθετήστε έναν μαγνήτη. Αν κολλήσει δεν είναι μπρούντζος, αλλά πιθανότατα επιμεταλλωμένος μπρούντζος. Σε αυτήν λοιπόν την περίπτωση καθαρίστε μόνο με νερό και ήπιο απορρυπαντικό.

Εάν έχετε ένα αμαυρωμένο ή βρώμικο κομμάτι μπρούντζου, η διεργασία εξαρτάται από το αν είναι λακαρισμένο, δηλαδή επικαλυμμένο με ένα προστατευτικό γυαλιστερό φινίρισμα ή μη λακαρισμένο. Ο λακαρισμένος μπρούντζος μπορεί να καθαριστεί απλά σκουπίζοντας με ένα υγρό πανί.

Ο καθαρισμός μη λακαρισμένου μπρούντζου απαιτεί περισσότερο μόχθο. Αν και υπάρχουν χημικά καθαριστικά στην αγορά, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα ακόλουθα φυσικά συστατικά, τα περισσότερα από τα οποία έχετε ήδη στο σπίτι.

Κέτσαπ: Ρίξτε λίγο κέτσαπ σε ένα καθαρό πανί και τρίψτε πάνω στον αμαυρωμένο μπρούντζο. Στη συνέχεια σκουπίστε με ένα υγρό πανί και στεγνώστε.

Σαπούνι ή ήπιο απορρυπαντικό: Εάν το αντικείμενο είναι σκονισμένο ή βρώμικο, βυθίστε το σε ζεστό νερό και σαπούνι και καθαρίστε με ένα μαλακό πανί. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για να τρίψετε απαλά επιπλέον ρύπους.

Έξυπνα κόλπα λάμψης για αντικείμενα από μπρούντζοΞίδι, αλάτι και αλεύρι: Αυτά τα ευέλικτα προϊόντα μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσετε μια πάστα καθαρισμού. Διαλύστε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μισό φλιτζάνι ξίδι και προσθέστε αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει πάστα. Τρίψτε τον μπρούντζο, αφήστε τον για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και στεγνώστε με καθαρό πανί.

Νερό: Βράστε ένα ποτήρι νερό και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και λευκό ξίδι για να δημιουργήσετε μια άλλη φυσική συνταγή για γυάλισμα. Εφαρμόστε το μείγμα σε χάλκινα πνευστά και στη συνέχεια στεγνώστε με ένα καθαρό πανί.

Χυμός λεμονιού: Ο χυμός λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επαναφέρει τη χαμένη λάμψη του αντικειμένου σας. Μετά τον καθαρισμό με τον χυμό λεμονιού, σκουπίστε με ένα υγρό πανί και στεγνώστε.

Image result for αντικείμενα από μπρούντζο

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.gr

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Αυτό είναι το πιο μικροσκοπικό μωρό στον κόσμο! Βίντεο.

Next post

Κοιτάξτε αμέσως την γλώσσα σας. Αν δείτε κάτι τέτοιο, έχετε μπλέξει άσχημα.