Γλυκα

Άκης Πετρετζίκης: Ρολά κανέλας

 

Άκης Πετρετζίκης: Ρολά κανέλας

 

 

Από τις πιο νόστιμες συνταγές για ρολά κανέλας που έχετε δοκιμάσει.

 

Τα πιο εύκολα, νόστιμα και ζουμερά ρολά με γέμιση από βούτυρο, μαύρη μαλακή ζάχαρη και κανέλα.

 

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 75 γρ. βούτυρο
  • 25 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 250 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • αλάτι, λίγο

Για τη γέμιση

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 5 γρ. κανέλα
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή, προαιρετικά

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ευχαριστούμε το μέλος Ελένη Κυριακίδου για τη συνταγή της!

  • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ή στα μικροκύματα σκεπασμένο σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη μαγιά και το γάλα και ανακατεύουμε καλά με τον γάντζο για τις ζύμες. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι που η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
  • Η ζύμη θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας αλλά θα είναι και εύπλαστη. Αφαιρούμε από τον κάδο του μίξερ, τη βάζουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη ή μία πετσέτα και την αφήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη και την κανέλα.
  • Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλαστή σε ορθογώνιο 30×40 εκ.
  • Με ένα πινέλο απλώνουμε το μαλακωμένο βούτυρο παντού πάνω στη ζύμη. Με τα χέρια μας σκορπίζουμε πάνω στη ζύμη το μείγμα ζάχαρης-κανέλα.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του ορθογωνίου.
  • Με ένα πριονωτό, κατά προτίμηση, μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε μικρές κάθετες φέτες περίπου 2 εκ. το κάθε ένα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί 24×30 εκ. το οποίο το έχουμε βουτυρώσει.
  • Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα και μετά τα αλείφουμε, με τη βοήθεια ενός πινέλου, με έναν κρόκο αυγού που τον έχουμε ανακατέψει με 1 κ.γ. νερό.
  • Πασπαλίζουμε με λίγη μαύρη ζάχαρη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

 

Ρολά κανέλας

 

 

πηγη

loading...

Σχόλια

σχόλια

Previous post

Βασίλης Μπισμπίκης για Μάνο Βόσκαρη: Άνανδρος και βαθιά σαδιστής

Next post

3 τρόποι να φας τη μπανάνα για απώλεια βάρους